Zelf bijen houden … dat kan

Imkerij Stad en Streek verzorgt vanaf 16 januari 2018 een cursus  voor beginnende imkers. De theorie- en praktijklessen worden gegeven bij het buitenverblijf van het Brabants Landschap in Haanwijk. Tijdens de cursus komen zowel het natuurlijk imkeren als het meer traditionele imkeren aan de orde.  Er wordt tijdens de cursus met traditionele stapelkasten (spaarkasten) gewerkt.

Bijen staan volop in de belangstelling en dat heeft te maken met bedreigingen, maar ook met de bewustwording van het belang van de honingbij voor onze natuur en ons voedsel. Iedere derde hap voedsel die we consumeren, is er dankzij het bestuivingwerk van onze bijen. De verschraling van onze flora door landbouwmechanisatie en gebruik van pesticiden en de invasie van de uitheemse varroamijt vragen om een nog betere opleiding van de nieuwe generatie imkers.

Er is een toenemende belangstelling om imker te worden en als hobby enkele bijenvolken in de tuin  of in de verenigingsbijenstal te verzorgen. Door de cursus kom je te weten wat er in zo’n kast met een bijenvolk allemaal gebeurt. Ook leer je hoe je moet omgaan met de bijen en in een goed bijenjaar oogst je ook nog heerlijke, zuivere honing. Die smaakt dan nog beter, na al die inspanningen. Het bijen houden is echter vooral ontspanning in een natuurlijke omgeving.

De cursus start met 6 theorielessen in de maanden januari, februari en maart. Vanaf maart 2018 volgen er 8 praktijklessen op de dinsdagavond (19.00 tot 21.00 uur). Twee of drie cursisten werken dan onder leiding van een gediplomeerd bijenteeltleraar en een praktijkassistent  in een bijenvolk. Begin september 2018 wordt de cursus afgesloten met de laatste theorieles en de diplomauitreiking. Bij goed gevolg ontvang je dan een NBV-diploma beginnend imker.

De deelnamekosten voor de cursus bedragen € 175 incl. koffie/thee op de lesavonden. Het benodigde cursusboek kost ca. € 22,95. Overige lesdocumentatie wordt digitaal verstrekt. Cursisten kunnen in de zomer van 2018 (indien gewenst) een jong bijenvolk kopen waar ze vervolgens zelf me gaan imkeren en waarmee ze dan hun eerste eigen honing kunnen oogsten.

U kunt u aanmelden via www.bijenhouders.nl / cursussen / Rosmalen .  Vragen of wensen kunt u sturen aan info@imkerijstadenstreek.nl.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …