Rubus fruticosus, braam

Workshops Botanisch Tekenen door Monique Lefferts

Ingezonden mededeling

Bent u ook altijd zo onder de indruk van de prachtige, gedetailleerde prenten uit de natuur? En houdt u van tekenen en alles wat groeit en bloeit? Wellicht is een workshop Botanisch Tekenen door Monique Lefferts dan iets voor u.

Al eeuwen geleden, toen fotografie nog ondenkbaar was, ontstond het botanisch tekenen doordat planten voor medicinale doeleinden moesten worden vastgelegd. Later kwamen daar de planten bij die door ontdekkingsreizigers werden meegenomen uit verre landen, lieten vorsten en welgestelden de planten uit hun privétuinen vastleggen en werden tekeningen voor wetenschappelijke doeleinden gemaakt.

Botanisch tekenen is een ambacht en een kunstvorm tegelijk; er wordt gewerkt met grafiet, pen en inkt, aquarelverf of kleurpotlood. Onderwerpen worden op ware grootte afgebeeld, of er is vermelding van verkleining of vergroting; een werk moet botanisch verantwoord zijn en een plezier om naar te kijken. Monique Lefferts heeft altijd grote interesse voor de natuur gehad, ze was hogeschooldocent aan een lerarenopleiding en geeft taalbegeleiding aan middelbare scholieren. De liefde voor planten stopte ze vooral in haar eigen tuin, maar toen ze in Engeland een tuin bezocht waar een botanisch kunstenaar aan het werk was, dacht ze: dit zou ik ook graag willen doen. Ze meldde zich aan voor een workshop botanisch tekenen en vanaf het eerste moment was ze verkocht. “Je kijkt nooit meer naar een plant, zoals je er daarvoor naar keek”, zegt Monique. “Elke tekening is een groeiproces. Je maakt proefschetsen en leert je onderwerp eerst goed kennen voordat het eindproduct ontstaat. Je blijft stappen zetten, het is een proces van concentratie, inspanning, rust hebben en vinden.”

Monique is werkend lid en docent bij de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. Ze geeft workshops in gebouw Elzenburg in Vught. In februari is er een workshopdag botanisch tekenen met grafietpotlood en in maart een 2-daagse workshop botanisch tekenen met kleurpotlood. Interesse? Voor aanmelding of meer informatie stuurt u een e-mail of kijkt u op de website www.botanischkunstenaarsnederland.nl

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …