Harry Vos en Andrea Luijten

Workshop Verbindend Communiceren op 17 juni

Op maandag 17 juni geven Andrea Luijten en Harry Vos van Avila Coaching om 19.00 uur in DePetrus een lezing over Verbindend Communiceren in samenwerking met Bibliotheek Vught. Verbindend Communiceren is een methode die veel wordt gebruikt in de diplomatie en streeft ernaar om verbinding te maken zonder (ver)oordelen. Entree 2,50 Reserveren via info@avilacoaching.nl of Bibliotheek Vught.

Door Maarten Kroese

De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) vroeg zich af waarom mensen soms hun natuurlijke mededogen verliezen, gewelddadig worden en anderen uitbuiten. Anderzijds, waarom sommige mensen zelfs in de zwaarste omstandigheden mededogend blijven, zoals Mahatma Gandhi. Zo ontwikkelde hij zijn methode Geweldloze Communicatie of Verbindend Communiceren. Andrea Luijten: “Verbinding maken zonder over een ander te oordelen is moeilijk als iemand het niet met je eens is. Al gauw plak je een etiket als ‘kortzichtig’, ‘stom’ of ‘onrealistisch’: onbewust ben je geneigd die ander als een soort ‘vijand’ te beschouwen. Met Verbindend Communiceren kun je verbinding met de ander maken terwijl je jezelf blijft, maar zonder jezelf weg te cijferen.”

Zondebok
Harry Vos: “Als iets niet goed gaat, heb je meestal de neiging een zondebok de schuld te geven of juist jezelf de schuld te geven. Vechten of vluchten. Maar je moet wegblijven van dat schuldbegrip, bewustzijn ontwikkelen waardoor iets wordt veroorzaakt. Sociale verbinding maken, ook met jezelf, je gevoelens analyseren. Daarna kun je jezelf uitspreken zonder verwijten te maken. Dat werkt geweldig, in de internationale diplomatie, maar ook thuis of op het werk.”

Relatieproblemen
Andrea: “Wij gebruiken ‘Verbindend Communiceren’ in onze praktijk voor stellen met relatieproblemen. In een relatie is het vaak ‘zegeltjes sparen’. Ieder zegeltje staat voor een klein conflict, terwijl de irritatie oploopt. Als het zegelboekje vol is, volgt de uitbarsting: knal! Met ‘Verbindend Communiceren’ leren we stellen de ander te begrijpen, zonder zichzelf te verliezen, onder het motto ‘vrede kun je leren’.”

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …