Astrid Sy (Foto: Lisa Zilver)

Workshop Astrid Sy over ‘De brieven van Mia’ in NM Kamp Vught

Schrijfster en Andere Tijden-presentatrice Astrid Sy geeft zaterdag 10 oktober om 13.30 en 15.00 uur een workshop voor kinderen vanaf 10 jaar in Nationaal Monument Kamp Vught. Haar populaire kinderboek ‘De brieven van Mia’ staat hierbij centraal.

De 11-jarige Laila, hoofdpersoon van het boek ‘De brieven van Mia’, woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze is gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader moest achterlaten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Maar als ze voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert alles. Op de zolder van de norse man stuit Laila op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen? Als een ware detective begint Laila aan een spannende zoektocht.

Oorlog toen en nu
‘De brieven van Mia’ laat kinderen op een toegankelijke manier nadenken over oorlog toen en nu. Schrijfster Astrid Sy, ook bekend als presentatrice van het tv-programa Andere Tijden, komt naar NM Kamp Vught voor een speciale workshop. Daarin worden de thema’s behandeld die voorkomen in het boek. Kinderen leren over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië, ze leren over de betekenis van vluchten en ze maken kennis met begrippen als identiteit, diversiteit, vooroordelen, stereotype en discriminatie. Zo wordt op een toegankelijke manier een gesprek gevoerd over de verschillen en overeenkomsten tussen mensen en verschillende perspectieven. Dit is een activiteit in het kader van de Kinderboekenweek en de ‘Maand van de Geschiedenis’.

Reserveren
De workshop duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Vanwege de RIVM-richtlijnen is reserveren via nmkampvught.nl noodzakelijk. Deelname is 4 euro voor kinderen van 10 t/m 17 jaar; bij de workshop kan één begeleider gratis aanwezig zijn. Wie voor of na de workshop ook het museum wil bezoeken, dient vooraf ook entreetickets via de website te reserveren. Bij de tijdelijke expositie ‘Kind onder Vuur, oorlog en vrijheid’ krijgen kinderen een gratis opdrachtenboekje mee. Deze expositie vertelt de verhalen van verschillende kinderen in oorlogssituaties.

NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught, www.nmkampvught.nl, 073 6566764.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …