Plan Rozenoord (bron: rapport Stedenbouwkundige visie, gemeente Vught)

Worden er toch nog goedkopere woningen gebouwd in Vught?

In de raadsvergadering van 6 juni sprak de Vughtse raad uitvoerig over het woningbouwprogramma 2018-2029. De nadruk lag op de plannen voor de bouw van 147 woningen die in de periode 2019-2021 nog op de rol staan: Molenven (14), Rozenoord (35), Schuurmans Cromvoirt (13), De Baarzen (50) en De Wieken 1 (35). Tevens kwam aan de orde hoe de woningen in de markt gezet moeten worden en of het mogelijk is in Vught goedkoper te bouwen dan nu het geval is.

Er was de vorige twee bestuursperiodes bij de oppositiepartijen CDA, SP en PvdA-GL veel onvrede over het feit dat het steeds maar weer niet lukte om de bouw van betaalbare woningen in Vught te realiseren. Ook nu PvdA-GL samen met GB en VVD aan de macht is, wil het nog niet direct vlotten met het bouwen van betaalbare woningen. In het bestuursakkoord staat dat er de komende jaren bij woningbouwplannen een verhouding van 40% betaalbaar, 40% middelduur en 20% duur gehanteerd zal worden. Suzanne van Wiggen liet namens de SP duidelijk merken dat ze er geen vertrouwen in heeft dat de 147 woningen in de verhouding 40-40-20 gerealiseerd zullen worden. Ton van der Vossen (PvdA-GL) verzekerde haar dat dit nu toch echt gaat gebeuren. “Wij gaan de SP verbazen.”

Betaalbare woningen
Onlangs hield PvdA-GL een avond met deskundigen over de mogelijkheden om toch betaalbare woningen te realiseren in Vught. Daar vertelde de directeur van een bouwbedrijf dat het ook in Vught mogelijk moet zijn energiezuinige woningen van 200.000 euro te bouwen als de gemeente Vught tenminste stopt met ‘tenderen’. Dat betekent dat de bouwgrond niet meer verkocht wordt aan de hoogste bieder en er wordt ingehaakt op bestaande concepten. Dus concessies worden gedaan aan de beeldkwaliteit. In de discussie over het woningbouwprogramma probeerde PvdA-GL enkele van de suggesties van de deskundigen te ‘verzilveren’ via moties. Dat lukte vooralsnog niet doordat de stemmen staakten op 10 voor en 10 tegen. In de volgende raadsvergadering wordt opnieuw gestemd.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 19 juni. Dat kan ook online: klik hier.

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …