In mei heeft KBO-afdeling Sint-Michielsgestel in Zaal Overberg voor leden en andere belangstellenden een avond verzorgd over Woonwensen van ouderen. De leidraad van deze avond werd gevormd door vragen als: Weet u al hoe uw woontoekomst eruitziet? Wat is van belang om zelfstandig in uw (huidige) woning te kunnen blijven? Wat kunt u zelf regelen om uw woning en woonomgeving aan te passen en waarbij is hulp van professionele partijen gewenst? In verschillende groepen zijn de vragen besproken; het resultaat kunt u hier lezen.
Ongeveer 80% van de aanwezigen heeft de leeftijd van 65 tot 80 jaar en woont in een vrijstaande woning (35%) of in een hoek- of tussenwoning (55%). Een grote meerderheid (80%) is content met woning en tuin, met de woonomgeving, de buurt en de bereikbaarheid van voorzieningen. Een gedeelte is bereid de woning levensloopbestendig te maken (44%). 27% geeft aan dat de woning al levensloopbestendig is. Ruim de helft is bereid om de woning aan te passen. 2/3 van de aanwezigen woont samen met een partner en heeft een koopwoning (92%).
Verhuizen of blijven wonen
2/3 denkt er niet aan om te verhuizen terwijl de helft dat op termijn wel wil. 1/3 van de aanwezigen vindt de huidige woning te groot. Bij een aantal (17%) is de slaapkamer/badkamer niet gelijkvloers. Ruim de helft wil in de huidige woning blijven wonen vanwege de buurt en de veiligheid. Ruim de helft wil verhuizen vanwege de te grote tuin, 1/3 door beperkte mobiliteit en/of ook zorgafhankelijkheid (15%) en ziekte/overlijden partner/sociaal netwerk (15%). 1/3 geeft aan bij verhuizen in de buurt te willen blijven, of in elk geval in Sint-Michielsgestel of in een van de kernen (44%). 40% van de aanwezigen geeft aan de voorkeur te hebben voor een levensloopbestendig huis met tuin, 22% wil naar een appartement of een woonvorm met een gezamenlijke tuin.
Behoefte aan hulp
1/3 denkt in de toekomst hulp nodig te hebben met de boodschappen en met administratie en post. Verder vonden de bezoekers goed gezelschap en koffiedrinken van belang (24%). Ruim de helft van de aanwezigen is ook bereid hulp te bieden bij boodschappen en 35% met administratie/post en vervoer (40%).