Woonadviseur Chris van de Sanden bekijkt het sluitwerk van de deur

Woonadviseurs geven advies op maat aan ouderen

De Stichting Ouderen Samen en de gemeente Vught werken nauw samen. Zo organiseren zij bijeenkomsten waarin woonadviseurs algemene informatie geven over veilig en comfortabel wonen. Een woonadviseur is een specialist op het gebied van hang- en sluitwerk en weet veel over het veilig gebruik van een woning.

Sjef Janssen ging naar zo’n bijeenkomst. Hij woont in een gezellige woning net buiten het centrum van Vught. “Ik woon hier al 35 jaar”, vertelt hij onder het genot van een kopje koffie. “Ik ben echt met het huis vergroeid. Ik zou hier graag willen blijven wonen. Maar ja, het huis is ouder geworden, en ik ook!” Zijn belangstelling voor een persoonlijk woonadvies werd gewekt tijdens die wijkbijeenkomst. “Ik kreeg toen wel in de gaten dat die woonadviseurs veel kennis in huis hebben. Ik vond het een goed idee om zo’n man eens in mijn eigen huis met mij mee te laten kijken.” Een woonadviseur komt op afspraak bij iemand thuis. Hij luistert naar de bewoner en samen lopen ze het huis door. Op basis daarvan schrijft hij een advies op maat. Dat verslag krijgt de bewoner en dat nemen zij samen door. Het is gratis en vrijblijvend. Janssen: “Mijn woonadviseur heeft me bewust gemaakt van de gevaarlijke dingen in mijn huis én van de mogelijkheden om daar iets aan te doen.”

Drempels verlagen, letterlijk en figuurlijk
Toos de Groot was niet op de bijeenkomst, maar hoorde van Sjef Janssen over het bestaan van de woonadviseurs. Via het telefoonnummer van Welzijn Vught maakte zij een afspraak met woonadviseur Han Leijten. De Groot: “Hij heeft eigenlijk vooral in figuurlijke zin de drempel verlaagd. Ik stelde het steeds uit om na te denken over mijn huis. Ik dacht: als ik daar eenmaal aan begin, dan is het einde zoek. Het kost tijd en geld en ik moet misschien wel iemand in huis halen om klussen te doen. Maar dat viel reuze mee. Ik wist gewoon niet wat er tegenwoordig allemaal te koop is, gewoon in bouwmarkten! Veel dingen hoeven niet veel te kosten en zijn eenvoudig zelf aan te brengen. Alleen al de drempelhulpen maken mijn huis een stuk comfortabeler en veiliger.”

Contact met Ouderen Samen
Ouderen Samen is een vrijwilligersorganisatie in Vught. De vrijwilligers zijn allemaal 55-plus. Sommigen van hen zijn woonadviseur. Denkt u dat u ook baat zou kunnen hebben bij een gesprek met een woonadviseur? Stuur dan een e-mail naar info@ouderensamen.nl of bel naar Welzijn Vught: 073-6565350. Op de website www.ouderensamen.nl vindt u ook veel informatie.

(De namen Toos de Groot en Sjef Janssen zijn om privacyredenen gefingeerd.)

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …