Dodenherdenking fusilladeplaats 10 jaar geleden.

Woensdag 4 mei: Vught herdenkt oorlogsslachtoffers

Herdenkingen in Vught met ambassadeur van Oekraïne

In Vught heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen nagelaten. Er is dan ook elk jaar veel belangstelling voor de officiële Dodenherdenking op 4 mei en de diverse herdenkingen die op deze dag in Vught, Helvoirt en Cromvoirt plaatsvinden. Hieronder vindt u een overzicht.

De officiële gemeentelijke herdenking begint om 18.00 uur in de Lambertustoren met medewerking van het Vughts Mannenkoor. Daar bevindt zich een gedenkplaat met de namen van Vughtenaren die in 1940-1945 zijn omgekomen.

Om 18.25 uur is de herdenking bij de Joodse Plaquette op het perron van het NS-station. Hier vandaan zijn in 1943-’44 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen. Leerlingen van MusiCare uit Vught luisteren de herdenking op met zang.

Om 18.40 uur is er bij het monument voor het NS-station twee minuten stilte. Daar herdenken we de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn omgebracht, of van daaruit op transport zijn gesteld naar andere concentratiekampen. Hierbij zijn traditiegetrouw vertegenwoordigers van de Belgische politieke gevangenen aanwezig. Ook hier met medewerking van MusiCare.

Om 19.00 uur begint de herdenkingsdienst in de Oude St. Nicolaaskerk in Helvoirt ter nagedachtenis aan alle gevallenen, waarna er rond 19.45 een stoet naar het herdenkingsmonument op de hoek van de Torenstraat/Kastanjelaan loopt.

De grootste belangstelling is er traditioneel voor de Nationale Herdenking op de fusilladeplaats om 20.00 uur, waar een aantal organisaties en nabestaanden kransen en bloemen leggen. Dit jaar mogen we onder onze gasten Ambassadeur Maksym Kononenko en Honorair Consul Karel Burger Dirven van Oekraïne verwelkomen. Zij zullen ook een krans leggen.

De herdenking wordt voorafgegaan door een Stille Tocht. Deze start om 19.20 uur vanaf Brasserie 155 aan de Loonsebaan. Belangstellenden worden uitgenodigd hieraan -in gepaste stilte- deel te nemen.

Tussen 09.00 en 12.00 uur ’s morgens worden in Vught in stilte kransen gelegd bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark, het monument Sachsenhausen in het Reeburgpark, het monument voor het Regiment Wielrijders in de Isabellakazerne, bij het graf van de gesneuvelde (Britse) militairen op de algemene begraafplaats en op het kerkhof van de rooms-katholieke kerk in Cromvoirt.

Naast de gemeentelijke herdenkingen, houdt het Nationaal Monument Kamp Vught een eigen herdenking. Om 14.00 uur start deze in het voormalig concentratiekamp. De herdenking eindigt met het leggen van bloemen bij de asputten en is omstreeks 15.20 uur afgelopen.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …