©MVRDV

Winy Maas transformeert zijn oude middelbare school – Gymnasium Beekvliet krijgt kleurrijke uitbreiding en panoramisch kunstwerk

Architecten Winy Maas en Theobert van Boven, oud-leerlingen van Gymnasium Beekvliet, leiden de transformatie van hun vroegere middelbare school. De school zal worden gerenoveerd en uitgebreid waardoor de leerlingenstroom aanzienlijk zal verbeteren en er een prikkelende, tot de verbeelding sprekende leeromgeving ontstaat. De gevel van de uitbreiding wordt verrijkt met een panoramisch werk van beeldend kunstenaar Ian Kirkpatrick die de geschiedenis van de school en zijn verbintenis met de wereld erbuiten symboliseert. De nieuwe aula met tribunetrap en flexibel podium vormt straks het hart van het gerenoveerde gymnasium. De verbouwing zal naar verwachting in juli 2022 gereed zijn.


Het eeuwenoude, katholiek categoraal Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel kent een lange geschiedenis: begonnen als een seminarie voor priesters, diende het in de Tweede Wereldoorlog als gijzelaarskamp voor politiek geëngageerde Nederlanders. In de jaren zeventig werd een nieuw pand aan de overkant van de straat betrokken en veranderde de school in een gymnasium nieuwe stijl. In 2016 wonnen MVRDV en Van Boven Architecten de competitie om het pand te renoveren.

Het uitgangspunt was om de middelbare school een facelift te geven en het gebouw qua duurzaamheid weer van deze tijd te maken, onder meer door de levensduur te verlengen. Tegelijkertijd was de opdracht om meer ruimte te creëren voor zowel de reguliere schoolactiviteiten als extra kunst- en cultuurfaciliteiten.

Het ontwerp bestaat voor een groot deel uit de renovatie van het bestaande gebouw. Zo ontstaat voor de leerlingen een uitdagende en prikkelende leeromgeving en wordt ruimte geboden aan ontmoetingen en interactie. Daarnaast moest een nieuwe aula worden toegevoegd aan de voorzijde van het gebouw. Met het verlengen en omlaag brengen van de eerdere dakopbouw is de interne circulatie van de school in één vloeiende beweging sluitend gemaakt, een referentie aan het ‘Beekvliet Stroomt’-motto van de school. In de nieuwbouw bevindt zich een grotere aula, compleet met tribunetrap, keuken en flexibel podium. De hoofdingang blijft op dezelfde plaats als voor de verbouwing, met als enige verschil dat deze nu onder de nieuwbouw komt te liggen. Het kunstwerk op de gevel is ontworpen in samenwerking met de gerenommeerde Canadese beeldend kunstenaar Ian Kirkpatrick. Op de gevel komt een tableau panoramique waarin herinneringen en ervaringen van (oud)leerlingen worden getoond. Daarnaast bevat het referenties naar de omgeving en verwijzingen naar de ruim 200-jarige geschiedenis van Beekvliet. De schilderingen verbeelden zo de ontstaansgeschiedenis van de school en zijn verbintenis met de wereld daarbuiten. De iconografische illustraties geven het gebouw een eigentijdse uitstraling en verankeren het gebouw tegelijk in de omgeving. De positie van de illustraties op de gevel is via scripting-techniek bepaald en herleidbaar naar hun geografische locatie.

“Het is fantastisch om te werken aan een gebouw waarmee ik een geschiedenis heb. Deze school heeft me sterk gevormd, zonder Beekvliet was ik niet zo mondig geworden”, zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. “Ik vind het daarnaast geweldig dat herinneringen van leerlingen van vroeger en nu vertegenwoordigd zijn in de muurschildering. Eigenlijk zit er een stukje van iedereen in het dorp in dit gebouw. Het is echt een reflectie van heel Sint-Michielsgestel en omgeving.”

“De mogelijkheid om met Winy deel te nemen aan de competitie, greep ik met beide handen aan”, zegt architect Theobert van Boven. “Ik heb zelf op Beekvliet gezeten, net als een van mijn kinderen. Mijn vrouw is er docent. De motivatie was dan ook groot om een uniek en bijzonder gebouw te ontwerpen dat recht doet aan de rijke historie. Vooral de aula met zijn gebogen vorm, de geprinte gevel en het uitzicht op de voor Beekvliet kenmerkende vijver maken dat deze school nu ook in een bij haar statuur passend gebouw is gevestigd.”

Carla Faassen, rector van Gymnasium Beekvliet: “De vijver is inderdaad kenmerkend voor Beekvliet, want de afgelopen 207 jaar hebben veel leerlingen rondom de vijver gezeten. Het was daarom een voorwaarde van de leerlingen dat de vijver na de verbouwing weer terug moet komen. Dinsdagavond 8 februari hebben we een online open avond en zullen de eerste dronebeelden te zien zijn van de verbouwing.”

Dit is niet de eerste keer dat Maas in zijn geboortestreek werkt. Vlakbij staat de door MVRDV ontworpen Glazen Boerderij in Schijndel, en in 2020 ontwierpen MVRDV en Van Boven Architecten de Groene Villa in Sint-Michielsgestel.

Over Ian Kirkpatrick
De in Londen woonachtige Canadese beeldend kunstenaar Ian Kirkpatrick exposeerde in het Verenigd Koninkrijk, Montreal, New Orleans, Londen, Berlijn, Rotterdam, New York en Chicago. Hij werkte in opdracht van onder meer de Olympische Spelen en de Tour de France. Een van zijn recente werken is Renaissance, een muurschildering van 160 m2 in opdracht van Leeds City Council. Naast zijn werk voor Gymnasium Beekvliet werkt Kirkpatrick in Nederland aan muurschildering voor de nieuwe Amsteltoren in Amsterdam.

Kijk ook bij

Winterse Buitenbios bij Verkadefabriek

Na het succes van de eerste editie van Buitenbios im Schnee in 2022, nodigt de …