Boomklever

Winterse groene geneugten

In de winter is de natuur in ruste. Maar wie goed rondkijkt, ziet dat er volop leven in de brouwerij is. De nu nog kale takken zwellen al op, de dagen worden merkbaar langer. Ga tegen het invallen van de schemering maar eens stilletjes in het bos tegen een boom zitten: met een beetje geluk hoor je de roep van de bosuil: ‘oe-hoe-hoe-hoeee’.

Door Michel van de Langenberg

Zo laat het mannetje aan rivalen zijn territorium weten. Of lokt hij een vrouwtje, die de roep tot kilometers ver kan horen. Misschien is daar een mooie woonplek met een goed voedselaanbod? Spechten zijn ook al vroeg in het jaar extra actief. In de winter zitten vogels vaak bij elkaar, niet alleen de trekkende (water)vogels. Ook koolmezen bijvoorbeeld. Door de kale bomen zijn vogels juist nu nog goed te zien. Zeker als je voor extra voedsel zorgt, is ook de tuin een uitstekende vogelspiedplaats. Zo geeft de natuur ook voor wie de deur niet uit kan, toch veel genoegen. Neem de prachtige boomklever, de enige inheemse vogel die zowel naar boven als naar beneden kan klimmen (dus met de kop omlaag). Met stevige, korte poten, relatief lange tenen – let eens op de opvallende klauw aan de achterteen – en lange nagels hebben ze goede grip op boomschors én zaadbollen.

Volop leven
Ook op en in de grond is volop leven. Juist bij het bevriezen van de grond zoeken mollen het wat hogerop en zien we hun sporen in het grasland. Schuif eens wat bladeren opzij of kijk onder een stuk hout. Daar zitten zeker pissebedden, maar ook allerlei kevertjes, torren en springende insecten. Mestkevers zijn te herkennen aan hun blauwzwarte schild, boktorren hebben lange voelsprieten.
Het is inmiddels volop aangetoond dat goed om je heen kijken in de natuur vitamine D levert én voor extra gelukshormoon zorgt – wat we juist nu extra goed kunnen gebruiken. Een mooie lucht, een vergezicht, de aanblik van een vogel of bijzonder insect, ontluikende flora: onze hersenen vertalen die aanblik in ‘veilig, fijn, harmonieus’.
Houd de website van Natuurgroep Gestel in de gaten – met de nieuwsbrief ‘Groentjes’ – voor allerhande nieuws en weetjes over de natuur en het landschap in onze omgeving. Zodra er weer groepsactiviteiten georganiseerd kunnen worden, leest u dat daar ook!

Kijk ook bij

Robotica-team Gymnasium Beekvliet wint scrimmage

Het robotica-team van Gymnasium Beekvliet (Panic Attack) is in de landelijke voorrondes van de First …