Foto: Rhiannon Coolen

Winnaar De Troffel van Festival Cement bekend

Eind 2017 nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2018. De Troffel is de stimuleringsprijs van Festival Cement die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker.

Uit de ruim zestig inzendingen werden acht concepten geselecteerd. Gisteren, 19 maart, pitchten onderstaande makers hun plannen tijdens Festival Cement:

Tim de Paepe, Marte Schneider en Lana Schneider / Playfield – The human Dance
Bram van Helden – Twee organismen in een tuin
Lotte Boonstra – Mensen dragen
De Merode / Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen – No coincidence, no story
Il Brigata – Dag 2: Jonestown
Nina Willems / House of Hannah – Dialogue between fashion and death
Yinka Kuitenbrouwer – zonder titel
Laura Vroom – Langzaam gleed een berg een dal in

De jury bestond dit jaar uit Sarah Eisa (theatermaker, dramaturg (Arsenaal en Lazarus), docent RITCS en gastcurator voor jong werk op Theater aan Zee 2018), Selm Wenselaers (dramaturg en artistiek coördinator bij Productiehuis Rotterdam) en Fabian Pikula (programmeur theater en dans Chassé Theater Breda).

Met veel trots maken wij bekend dat de winnaar van De Troffel 2018 gaat naar Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen.

Uit het juryrapport
Siona en Berten presenteerden een voorstellingsconcept over het toeval waarin de romanticus en de scepticus aan het woord komen. De jury is onder de indruk van de uitwerking van de pitch – bijna al een voorstelling op zich. Het frivole karakter schetst niet alleen een idee van wat de voorstelling gaat worden, maar draagt al de sfeer en het gevoel ervan over. De dynamiek tussen Siona en Berten is mooi om te zien, door hun verschillende achtergrond vullen ze elkaar erg goed aan. Ook hun inhoudelijk vertrekpunt spreekt tot de verbeelding. De jury heeft alle vertrouwen dat er een boeiende vertaalslag van het materiaal gemaakt zal worden.

De Troffel is een prijs van € 7.500 waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2019.

Eerdere winnaars
Eerder werd de prijs gewonnen door Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT (theatre as architecture architecture as theatre), Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen. In 2017 won LIPS&KNOBEL met het projectplan voor ANIMAL FARM. Hieruit komt A LITTLE UPSET voort, deze installatie is tijdens Festival Cement 2018 doorlopend te bezoeken in de gang van de Verkadefabriek.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …