Winnaar De Troffel 2022 Toni Blackwell (foto William van der Voort)

Winnaar De Troffel van Festival Cement bekend

De Troffel is de jaarlijkse stimuleringsprijs van Festival Cement die in maart wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker. Eind 2021 nodigde Festival Cement beginnende theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen uit om hun ideeën en plannen in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2022.

De vele inzendingen werden met veel plezier gelezen door de leescommissie, bestaande uit Pim Cornelussen (festivaldramaturg Cement), Sophie Sanders (zakelijk trainee Cement), Dorothy Blokland (theatermaker), Joost Segers (dramaturg en artistiek ontwikkelaar Via Zuid). Zij kwamen samen tot een selectie van de volgende acht concepten:
1. Als er niemand kijkt – Eos en Zephyr Brüggen
2. Een bakje troost – Collectief Veto
3. House of strength – Roshanak Morrowatian
4. If light had a body – Kelvin Pater
5. Libido – Merel Franx
6. Mijn vrouw – Waikuma Pentury
7. Voor sletten die zijn verkracht – Toni Blackwell
8. Er is hier geld – Anne Meffert

Op maandag 21 maart pitchten de bovenstaande makers hun plannen aan de jury, bestaande uit Simon Baetens (dramaturg Workspace Brussels), Maartje van Zutphen (programmeur De Nieuwe Vorst) en Karlijn Benthem (Directeur Festival Jonge Harten). De jury heeft één winnaar gekozen.

Met veel plezier maakt de organisatie bekend dat De Troffel 2022 gewonnen is door: Toni Blackwell – Voor sletten die zijn verkracht
Uit het juryrapport:
Het voorstel van Toni Blackwell is moedig, super urgent en noodzakelijk voor de maker maar ook voor het publiek. Ze schetst samen met haar talentvolle spelers een actueel tijdsbeeld. Het is een prikkelende en energieke pitch die de jury nieuwsgierig maakt naar meer. De jury is benieuwd naar hoe de voorstelling zich kan ontwikkelen in vormkeuzes en regie.

De Troffel is een prijs van € 7.500 waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2023.

Kijk ook bij

Foute Kerstbingo zaterdag 9 december

Een avond vol gezelligheid met glühwein, kerstmutsen, kerstmuziek, een optreden van Jack van Raamsdonk en …