Wie wil een bos cadeau?

Stichting KANT stimuleert dit jaar dat er in de tuinen binnen de gemeente Vught meer bomen komen. Een onderdeel van de actie is dat KANT 6 Tuiny-Forest-pakketten (ter waarde van 125 euro per stuk) uitdeelt aan inwoners die hun tuin willen vergroenen. Wilt u helpen de biodiversiteit te vergroten? En wilt u een stuk van uw tuin ontstenen of extra vergroenen? Voeg dan kleur, geur en leven toe aan uw tuin met een bosje van 6 m². Binnen een halve dag legt u daarmee een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden in uw tuin aan. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers en voorkomt uitdroging van de grond en wateroverlast bij flinke regenval. En het is goed voor bijen, vlinders, vogels én mensen!

Kans maken op gratis Tuiny Forest?
Vertel KANT vóór 15 oktober op geheel eigen wijze uw persoonlijke motivatie (max. een half A4’tje) waarom juist u een Tuiny Forest cadeau wil. Burgerinitiatief KANT beoordeelt wie er een krijgt. Voorwaarde is dat u af en toe een kort berichtje of foto stuurt hoe het bosje zich ontwikkelt en KANT hoopt dat u dan door uw enthousiasme een ‘ambassadeur’ wordt voor de Tuiny Forest-ontwikkeling. Stuur uw motivatie naar welkom@welkombijkant.nl.

Waarom vaker een Tuiny Forest?
Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland, groter dan de Veluwe. Stel je voor dat we al die tuinen wat groener kunnen maken. Met een Tuiny Forest laten we de tuinen in Vught bruisen van het leven. De vraag is: ‘Kan een Tuiny Forest in elke (mijn) tuin? En past dat wel?’ Jazeker! Er zijn planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Hebt u nu een terras of grasveld? Geen probleem. U tovert het zo om tot een microbos. Zelfs in een schaduwrijke tuin kunt u planten. Het kant-en-klare pakket bestaat uit 5 inheemse bomen, 6 struiken en 14 kruiden. Als u de bomen krijgt, zijn ze nog vrij klein (<1m), maar ze kunnen natuurlijk erg groot worden. Past dat wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, u plant alles met opzet vrij dicht naast elkaar. Het gevolg is dat u zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje creëert. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat goed voor bomen is.

Gewonnen! En dan?
Hoe leg ik mijn Tuiny Forest aan? Op 13 november worden de pakketten in Vught afgeleverd. U krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kunt u eenvoudig zelf bewerken met behulp van de instructiefilm van IVN. Een van de mensen van KANT heeft in het voorjaar al een Tuiny Forest aangelegd. Zij kan haar ervaring ook delen en heeft al wat laten zien op (social) media. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog wat stro en eventueel wat compost te kopen. Een Tuiny Forest is ideaal voor de ‘luie’ tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig. Voor veel meer informatie, kijk op de site van Tuiny Forest.

Bomen met een aantrekkelijke korting
Vanaf 1 oktober kunt u bij stichting KANT een boom bestellen voor uw tuin met een flinke korting. U kunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. De bomenlijst staat op de ‘actie’-pagina op de website van KANT. De hele maand september kunt u zich oriënteren op uw nieuwe aanwinst in de tuin en kunt u uw vrienden motiveren mee te doen.

Zelf ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op de facebookpagina vindt u meer info wat u zelf nu ook al kan doen. Wilt u actief meedenken en werken? Graag, KANT kan uw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties bent u welkom. KANT zoekt voor de periode van 17 november t/m 16 december vrijwilligers die helpen met het uitdelen van de bomen op vrijdag en/of zaterdag bij groencentrum Bas v.d. Bruggen in Vught. Hebt u daar een dagdeel of dag voor over? U kunt KANT bereiken via welkom@welkombijkant.nl of 06-40326440.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …