Onder een mooi lentezonnetje en met heel wat genodigden vierde volkstuinvereniging Piacenza haar eerste feestje. En terecht! Na enkele maanden van plannen, overleggen en hard werken had een groep gedreven tuinders een nieuwe Vughtse vereniging in de steigers gezet. Op 5 april onthulde wethouder Jos den Otter, samen met voorzitter Joop den Otter, het mooie naambord bij de ingang van het volkstuinencomplex.
Een volkstuin die decennialang door de gemeente beheerd werd, draag je niet zomaar zonder slag of stoot over. Jos den Otter: “In onze gesprekken met het voorlopige bestuur stonden we nogal eens lijnrecht tegenover elkaar. Omdat de gemeente geen onbeperkte financiële middelen heeft, konden we niet steeds tegemoetkomen aan de wensen van de tuinders.” Uiteindelijk kon de overgang naar ieders tevredenheid worden afgehandeld. Jos den Otter: “Gelukkig bleven we met elkaar in gesprek. Dat is het mooiste wat ik uit heel dit proces heb meegenomen: blijf communiceren!”
Als grote organisatie kan de gemeente bij zo’n proces naar meerdere mogelijkheden kijken. En met mooie oplossingen komen. Jos den Otter: “De nieuwe vereniging had bijvoorbeeld behoefte aan een onderkomen op het tuinencomplex. Tegelijk wisten we dat er een mobiel gebouwtje elders in Vught beschikbaar was. Eén plus één is twee, iedereen blij.” Tegelijk wil de wethouder iets anders benadrukken: “We stellen steeds weer vast dat we in Vught met z’n allen best wat voor elkaar krijgen. Vele handen maken licht werk. Zet samen ergens je schouders onder en blijf op een constructieve manier met elkaar praten. Daarom is het extra mooi om hier dit resultaat te zien.”
Forse omslag
Voor tuinders die jaar na jaar alleen naar hun eigen tuintje keken en voor vragen bij de gemeente terechtkonden, was dit hele proces een forse omslag. Niet iedereen voelde zich geroepen om de uitdaging aan te gaan. Gelukkig waren enkele mensen bereid de kar te trekken. Een van de drijvende krachten achter de stap naar zelfstandigheid was Jos Belt. “Vanaf het begin was het duidelijk dat de onderhandelingen met de gemeente niet van een leien dakje zouden lopen. Toch hadden we een duidelijk doel voor ogen, en dat hielp.” Het voorlopige bestuur wist dat een aantal zaken alsnog door de gemeente aangepakt moest worden. “Een verwaarloosd deel van het complex werd opgeschoond, er werd een mooie omheining geplaatst, we kregen een mooie ‘keet’. Daarbovenop ontvingen we een budget waarmee we zelf ook nog eens aan de slag konden.”
’Wij-gevoel’
Nu is het tijd om vooruit te kijken. “We willen een ‘wij-gevoel’ creëren. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Te veel mensen hebben namelijk te lang heel individueel op hun eigen tuintje gewerkt, waarbij niet altijd rekening werd gehouden met de buren”, zegt Leo van den Bogart. Hij is echter uitermate positief gestemd. “Door het opschonen van een aantal percelen kwamen er weer tuintjes vrij voor mensen die op de wachtlijst stonden. Opvallend is dat we daarbij best wat jonge, enthousiaste mensen zien. Vóór alles gaan die voor duurzaamheid. En dat is iets waar we 100% achter staan”, vervolgt hij. “Uiteindelijk willen we hier met z’n allen op een fijne manier tuinieren.”
De reacties van de aanwezigen bevestigden de nieuwe wind die door het tuinencomplex waait. Van ‘we voelden de dynamiek’, over ‘die duurzaamheid willen we méé stimuleren’, tot ‘de gezelligheid en gemoedelijkheid spraken ons onmiddellijk aan’.
Kijk ook eens naar: www.volkstuinenpiacenza.nl.