Henk Smeets. Foto: Ben van Amelsfort

(W)etenstijd met lezing:´Vughtse veteranen, ze zijn er wel, maar je ziet ze niet’

Donderdagavond 11 januari vindt er een (W)etenstijd plaats door Anders Bezig Zijn bij Huize Elisabeth. Om 17.30 uur kunt u gezellig samen aan tafel aanschuiven. Aansluitend op de maaltijd verzorgt Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, vanaf 19.00 uur een lezing over Vughtse veteranen.

Aan de hand van concrete voorbeelden laat hij zien hoe allerlei Vughtenaren, ontdaan van hun uniformen en medailles, in Vught bekend zijn als buurman, middenstander, raadslid of prins carnaval, terwijl ze toch ook een bewogen geschiedenis hebben als veteraan. Beginnend bij het Regiment Wielrijders in 1940, vertelt hij over Indiëveteranen, Molukse ex-KNIL-militairen, Nederlandse militairen en waarnemers in Libanon en voormalig Joego-Slavië, Irak, Uganda en Zuid-Sudan. Tijdens zijn verhaal vraagt Henk Smeets aandacht voor de frustratie van veel veteranen die zich door hun werkgever in de steek gelaten voelen: ´Waarom schiet de overheid zo vaak in een kramp als het gaat om rechten of compensaties voor medewerkers?’ Tegenover de respectvolle aandacht voor omgekomen militairen en hun nabestaanden, staat vaak een harteloze aanpak als de juristen van Defensie of de Landsadvocaat de regie overnemen.

Kosten voor de maaltijd zijn 5 euro, de lezing inclusief kopje koffie/thee 3,50. U kunt u aanmelden tot uiterlijk 8 januari via ABZ, telefoon 073-6572000 of info@abzvught.nl.

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …