Home / Algemeen / Werkzaamheden aan de ZigZag-sloot in het Bossche Broek
Patisserie De Rouw
Grote Waternavel

Werkzaamheden aan de ZigZag-sloot in het Bossche Broek

Begin november gaat Staatsbosbeheer werkzaamheden uitvoeren aan de ZigZag-sloot in het Bossche Broek. De werkzaamheden zijn nodig om de ‘Grote Waternavel’ te bestrijden. De Grote Waternavel is een plant die het bijzonder goed doet in Nederland. Vanuit particuliere vijvers/aquaria is deze soort in sloten en watergangen terecht gekomen. De laatste tientallen jaren breidt de plant zich steeds verder uit in Nederland. De plant vormt grote drijftillen die de doorstroming in watergangen belemmeren. Daarnaast laten de grote drijftillen nauwelijks licht door, waardoor inheemse waterplanten het loodje leggen.

In de ZigZag-sloot (ten westen van de Zuiderplas) in het Bossche Broek wordt de Grote Waternavel op grote schaal aangetroffen. De plant vormt een bedreiging voor de bijzondere natuur in het Bossche Broek. Bestrijding van de soort heeft voor het Waterschap en Staatsbosbeheer hoge prioriteit. Voor de bestrijding moet de watergang van beide kanten bereikbaar zijn. Dit betekent dat de houtopslag op de westelijk gelegen oever verwijderd wordt. Vervolgens worden de grote en zware drijftillen met een kraan uit het water gehaald. Na deze eerste grote ingreep, kan het Waterschap vervolgens de oever schoonhouden van uitlopende planten.

Bij het verwijderen van de houtopslag op de westelijke oever, gaat de aannemer zorgvuldig te werk. Zo wordt, waar het werk dit toelaat, op een aantal plekken een groepje elzenopslag behouden. Rond de te behouden bomen naast de oever worden boombeschermingsmaatregelen getroffen. Op bepaalde plekken is opsnoeien van de bestaande bomen nodig in verband met werkruimte voor de machines. Dit wordt gedaan door een gecertificeerd ETW (European Tree Worker). Spoorvorming in het gras wordt voorkomen door met rijplaten te werken. Naast inschakeling van de ecoloog van Staatsbosbeheer, zijn Waterschap de Dommel, gemeente ‘s-Hertogenbosch en onder andere de werkgroep Boom en Bosch betrokken.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Optiek van de Kamp volledig ingesteld op techniek en gezondheid

‘Brillen zijn tegenwoordig modeaccessoires en wij kennen de branche’ Over een jaar bestaat Optiek van …