Weer publieksactiviteiten bij Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley gaat weer open voor publiek, te beginnen op donderdag 10 juni. Die dag vindt namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering plaats: de maan schuift voor de zon langs. Dat fenomeen is bij Halley met veilige zonnekijkers en met eclipsbrillen te observeren.

Vanuit Noord-Brabant zien we tijdens de maximale verduistering 29% van de zonsdiameter en 17% van de zonneschijf bedekt. De eclips vangt te 11.19 uur aan met een deukje in de rechterbovenrand. Om 12.23 uur is de bedekking op haar hoogtepunt, waarna de maan geleidelijk weer de zonneschijf verlaat. Om 13.31 uur is de zonsverduistering ten einde. De sterrenwacht is op 10 juni voor publiek geopend van 10.45 – 13.45 uur. Vanwege de pandemie worden ten hoogste 25 niet-leden van Halley tot de sterrenwacht toegelaten. In het auditorium worden voor maximaal 15 personen presentaties over de maan, de zon en eclipsen verzorgd. Reserveren is verplicht en de entreeprijs bedraagt € 5. Voor meer informatie en reserveren kunt u terecht op www.sterrenwachthalley.nl.

Publieksavonden
De komende vrijdagen kan men weer bij Sterrenwacht Halley terecht voor een publieksavond. De telescopen worden, als het niet bewolkt is, eerst op de zon gericht (op een veilige manier). In de loop van de schemering bekijken we de sterren en, als die aan de hemel staan, Venus, Mars en de maan, en zien we steeds meer sterrenbeelden. In het auditorium geven Halley-leden publiekspresentaties over sterren en planeten.

De pandemie stelt nog beperkingen aan de aantallen bezoekers. Tussen 21.00 en 23.15 uur zijn drie tijdvakken van één uur, waarbinnen telkens maximaal 15 bezoekers welkom zijn. Ook voor de publieksavonden is reserveren verplicht en bedraagt de entreeprijs € 5.

Voor meer informatie over deze activiteiten en reserveren: ga naar www.sterrenwachthalley.nl.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …