Foto: Natuurmonumenten

Weer meer dassen in en rond de Loonse en Drunense Duinen

Het gaat goed met de das in de Loonse en Drunense Duinen. Hun leefgebied breidt zich al jaren uit naar het omliggende landschap en naar natuurgebied Huis ter Heide. Hoewel het aantal dassen ten opzichte van 2018 weer is toegenomen met 12 dieren, kent de expansiedrift van dit grootste landroofdier in Nederland ook een keerzijde. Nooit eerder zijn er rond de duinen zoveel dassen doodgereden als in 2019.

De dassenwerkgroep ‘Loonse en Drunense Duinen en omgeving’ is er ieder jaar weer druk mee. Voor Natuurmonumenten inventariseren zij met 13 vrijwilligers alle burchten in De Loonse en Drunense Duinen en op Huis ter Heide. Maar ook in het buitengebied van de omliggende gemeenten wordt het dassenleven nauwkeurig gevolgd. Alle gegevens worden vastgelegd in een jaarverslag. Hoewel 2019 is afgesloten met een positieve dassenstand, had dat aantal hoger kunnen zijn. Voedseltekort en het verkeer eisten hun tol.

Verkeersslachtoffers
In het schemer gaan dassen aan de wandel op zoek naar voedsel. Ze volgen iedere nacht vaste routes en steken daarbij vaak wegen over om bij de voedselrijke weilanden te komen waar ze op regenwormenjacht gaan. Dat oversteken kost veel dassenlevens. Veertig dassen kwamen daarbij vorig jaar om het leven. De twee dodelijkste trajecten voor de das zijn De Heikant/Guldenberg ten zuiden van de duinen en de Bergstraat die door Huis ter Heide loopt. Het eerste traject scoort zelfs het grootste aantal slachtoffers van Nederland. Het is dus heel belangrijk dat hier dassentunnels worden aangelegd, zodat dassen in de toekomst veilig kunnen oversteken.

Droge zomers funest voor de dassenjongen
Door twee opeenvolgende warme en droge zomers hebben veel jonge dassen de volwassenheid niet gehaald. De aanhoudende droogte zorgde voor een zeer lage grondwaterstand, waardoor ook de regenwormen de diepte in gingen en zo buiten het bereik van de dassen komen. En pieren zijn het hoofdvoedsel van de das. Jonge dassen hebben nog te weinig reserves opgebouwd om zo een periode van voedselschaarste te overleven.

Das duikt op in mtb-route
Dassen bouwen hun burchten vaak uit tot enorme grote gangenstelsels. Zo ligt er in de duinen een burcht met een oppervlakte van 3300 vierkante meter en wel 88 uitgangen. Dat is ongeveer ter grootte van een half voetbalveld. Vorig jaar kwam zo een gang midden op de mtb-route uit. In dit geval werd besloten de route om de burcht heen te leiden en niet alleen vanwege de veiligheid voor de dassen.

Wandelen in dassenland
Maak een mooie wandeling door het leefgebied van de das in de Loonse en Drunense Duinen. Wandel de Capucijnenbergroute, de Roestelbergroute of de Bosch en Duin route. Dassen zul je niet tegenkomen, want die wanen zich pas veilig als alle wandelaars uit het gebied zijn verdwenen. Maar een pootafdruk of ander spoor kun je met wat geluk wel aantreffen.

Kijk ook bij

Projectzangers gezocht voor grote productie The Armed Man

In het kader van 80 jaar bevrijding Zuid-Nederland wordt The Armed Man, a Mass for …