Wat zijn de verschillen tussen crypto lending en staking?

Ingezonden mededeling

Cryptocurrency lending en staking zijn twee manieren om passief inkomen te genereren met je cryptobezit. Alhoewel ze oppervlakkig gezien wat op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee concepten. In dit artikel gaan we dieper in op wat crypto lending en staking precies inhouden en waar de cruciale verschillen liggen.

Wat is crypto lending?
Crypto lending, ook wel ‘vermarkten’ genoemd, is het uitlenen van je cryptovaluta aan anderen in ruil voor rente-inkomsten. Platformen als Celsius, Nexo en BlockFi maken het mogelijk om je cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en andere stablecoins uit te lenen aan andere gebruikers die deze tijdelijk willen lenen, vaak voor handelsactiviteiten. Wanneer je je crypto’s uitleent, behoud je het eigendom ervan. De leners moeten echter wel rente betalen voor het gebruik van jouw munten. Deze rente kan flink oplopen, tot dubbele cijfers op jaarbasis, afhankelijk van het platform, de munt en vraag en aanbod op dat moment. Hoe schaarser de aangeboden hoeveelheid van een bepaald soort cryptovaluta, hoe hoger de rente zal zijn.

Wat is crypto staking?
Crypto staking is een concept uit de wereld van de ‘proof-of-stake’ cryptocurrencies zoals Ethereum, Cardano en Solana. In een proof-of-stake netwerk valideren specifieke nodes (validators) transacties door een deel van hun crypto-eigendommen als borg te gebruiken – dit proces heet staken. Als beloning voor het veilig valideren van transacties ontvangen deze validators kleine hoeveelheden nieuwe cryptomunten (staking rewards). Particuliere gebruikers kunnen hier ook aan deelnemen door hun crypto’s vast te zetten in een staking pool, meestal via een exchange zoals Bitvavo, Kraken of Binance. Zij ontvangen dan een evenredig deel van de staking rewards, naar rato van hun inleg.

Dit zijn de verschillen tussen crypto lending en staking
Wat zijn nu precies de verschillen tussen crypto lending en staking? Ten eerste is er een duidelijk onderscheid in de aard van het proces. Bij lending leen je daadwerkelijk je crypto’s uit, terwijl je bij staking juist je cryptomunten vasthoudt in een staking pool om beloningen te ontvangen voor het valideren van transacties op de blockchain.

Risico’s en rendement
Daarnaast wordt staking over het algemeen beschouwd als iets veiliger dan lending. Bij dat laatste loop je het risico dat de partij aan wie je uitleent failliet gaat of je crypto’s kwijtraakt. Bij staking heb je meer directe controle over je eigen munten.

De rendementen op crypto lending zijn doorgaans wel een stuk hoger dan de beloningen die je kunt ontvangen voor staking voor je crypto’s, maar de rendementen op crypto lending kunnen echter wel ook sterker fluctueren naargelang de vraag op een bepaald moment.

Toepasbaarheid en liquiditeit
Een ander belangrijk verschil is de toepasbaarheid. Crypto lending kan gedaan worden met vrijwel elke cryptocurrency, terwijl staking enkel mogelijk is met munten die werken op het proof-of-stake principe. De meer gevestigde proof-of-work munten zoals Bitcoin zijn hier niet geschikt voor.

Wat de liquiditeit betreft, heb je bij lending je crypto’s voor een bepaalde duur uitgeleend en zijn ze dus niet liquide beschikbaar. Bij staking daarentegen kun je je ingelegde munten wel op elk gewenst moment terughalen uit de staking pool. Met staking heb je dus veel meer grip op je cryptovaluta.

Gebruik van crypto’s
Ook het uiteindelijke gebruik van de crypto’s verschilt. Bij lending kunnen de uitgeleende munten gebruikt worden voor activiteiten als marginhandel of lending door anderen, terwijl bij staking de gestakte coins binnen het eigen netwerk blijven voor validatiedoeleinden.

Complexiteit
Tot slot wordt lending over het algemeen als een wat eenvoudiger proces beschouwd in vergelijking met staking, wat vaker wat technischer en complexer kan zijn – zeker voor de nieuwe generatie proof-of-stake blockchains met geavanceerde consensusprotocollen. Bij lending hoef je meestal alleen wat informatie in te vullen op een platform om van start te gaan.

Wat is beste optie?
Beide methoden om extra rendement te maken op je cryptovaluta hebben dus hun eigen voor- en nadelen. Lending kan potentieel een veel hoger rendement opleveren, terwijl staking als een duidelijk veiligere optie wordt gezien, maar het rendement is doorgaans dan ook wat lager. Beginnende crypto investeerders kiezen er daarom vaak voor om eerst staking uit te proberen vanwege het lage risico. Wil je toch gebruik maken van crypto lending, wees je er dan van bewust dat je een hoger risico loopt om je cryptogeld geheel of gedeeltelijk te verliezen.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …