Wandelen langs de Zuiderwaterlinie tussen Den Bosch en Vught

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids ‘Lopen langs linies’. Deze gids voert de cultuurhistorisch geïnteresseerde wandelaar langs 9 waterlinies van Nederland, waaronder de Zuiderwaterlinie.

De Zuiderwaterlinie loopt dwars door Brabant. De linie ontstond in de 18e eeuw, op basis van een plan van de beroemde Nederlandse vestingbouwkundige Menno van Coehoorn, door bestaande verdedigingswerken met elkaar te verbinden. Het is een historisch kralensnoer van bestaande linies, stellingen, forten, schansen, liniewallen, inundatievlaktes en vestingsteden. Bij de Franse inval van 1793 werd de linie voor een groot deel veroverd; de Fransen moesten zich echter al vrij snel terugtrekken. Als gevolg van de strenge vorst in de winter 1794 – 1795 passeerden zij de linie in tweede instantie alsnog zonder moeite. Na de Franse verovering van de Nederlanden kwam een eind aan het bestaan van de Zuiderwaterlinie als een groot, doorlopend verdedigingswerk. Delen bleven in functie.

In de nieuwe wandelgids ‘Lopen langs linies’ van auteurs Rutger Burgers en Rob Wolfs staan 13 routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland. Twee wandelingen geven de wandelaar een goede indruk van de Zuiderwaterlinie waaronder één wandeling in het gebied tussen Den Bosch en Vught. Tussen Den Bosch en Vught ligt het inundatiegebied Bossche Broek dat bij dreiging onder water gezet kon worden. Het is nog steeds een mooi natuurgebied. Het Fort of Kazerne Isabella is een ander fraai restant van de Zuiderwaterlinie. Het fort werd in de 17e eeuw gebouwd als onderdeel van de Zuiderfrontier met het doel om ‘s-Hertogenbosch aan de zuidkant te beschermen. De kazerne werd in de jaren ‘10 van de 20e eeuw gebouwd. Nu is het een heerlijke pauzeplek met horeca, waar het bruist van de nieuwe ontwikkelingen. Rondom de kazerne liggen de Vughtse Lunetten, aangelegd tussen 1844 en 1848. De overblijfselen schitteren door bijzondere natuur, grachten en hoge wallen.

De wandelgids bevat een 13-tal routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland.

De wandelgids is voor € 14,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig: www.gegarandeerdonregelmatig.nl.

Lopen langs linies
13 dagtochten langs verdedigingswerken in een strategisch landschap
Rob Wolfs en Rutger Burgers
128 pagina’s, 21,0 x 12,6 cm (staand)
Verkoopprijs: € 14,95
ISBN: 978-90-78641-63-6

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …