Wandelen is net zo goed als intensief sporten

Ingezonden mededeling

Door de coronacrisis zijn we ons steeds bewuster van het feit dat een gezonde levensstijl erg belangrijk is. Sommige mensen denken dat dit alleen kan door intensief te sporten en dat ze misschien toch maar hardloopschoenen aan moeten schaffen in plaats van een nieuwe dames tas. Dat hoeft helemaal niet. Door elke dag lekker te gaan wandelen kom je al een heel eind. Met name wanneer je dit doet op de goede wijze is het wellicht nog beter dan intensief sporten.

Rust in je hoofd
Elke dag een wandeling maken met je eastpak tas brengt niet alleen fysieke gezondheidsvoordelen met zich mee, maar ook mentale. Wanneer je beweegt, zelfs al is het matig, gaat je hart beter werken en wordt er bloed via je halsslagader naar je hersenen gepompt. “Dit zorgt voor meer creativiteit en productiviteit”, legt neuropsycholoog Erik Scherder uit aan RTL Nieuws. Dat is goed nieuws, door te wandelen, gaat de werkopdracht die op je ligt te wachten in je weekendtas tas vast een stuk beter.

Afweersysteem functioneert beter
Die goede bloedsomloop is niet alleen goed voor je hersenen, maar voor je hele lichaam. Het levert je een sterker afweersysteem op. Door lichaamsbeweging wordt de celsoort die als taak heeft om virussen te vernietigen actiever. Hierdoor werkt je afweersysteem optimaler.

Positief begin van de dag
Door op een normale manier te bewegen worden deze cellen op de juiste manier aan het werk gezet. Want sport je heel erg intensief, dan neemt je weerstand af. Vandaar dat je hardlopen altijd rustig moet opbouwen. Daarnaast is het zo dat het tijdstip waarop je gaat wandelen of sporten verschil kan maken. Begin je ’s ochtends meteen dan start je de dag goed. Slaap je slecht? Direct bewegen kan helpen. Let tijdens het wandelen erop dat je rechtop loopt en niet te grote stappen neemt. Til de voeten niet overdreven hoog op en loop zo lichtvoetig mogelijk.

Geen verplichting
Je moet er natuurlijk wel voor waken dat het wandelen geen verplicht nummer wordt. Heb je een dag geen zin? Doe dan iets anders, ga tuinieren, maak je huis goed schoon, ruim je schuur op, als je maar in beweging bent. Op die manier hou je het iedere dag bewegen gemakkelijk vol.

Kijk ook bij

‘Speldje van verdienste’ van NM Kamp Vught

Gerrie Vastenburg (foto rechts) en Annemieke van Krevel uit Vught werden onlangs thuis verrast door …