Architect Jan Hein Janssens voor het gebouw waar zijn kantoor huist, een ontwerp van eigen hand

WakkerArchitecten laat zich steeds meer zien in Vught

Ingezonden mededeling

Van de uitbreiding van een monumentaal huis aan de Taalstraat en de transformatie van de gebouwen op Fort Isabella tot herbestemming van een deel van Rozenoord tot stadswoningen en een compleet nieuwe accommodatie voor Zwaluw VFC. Het zijn allemaal nét gerealiseerde, huidige of aanstaande projecten van WakkerArchitecten, het bureau van de Vughtse architect Jan Hein Janssens. Die drukt zo nadrukkelijk zijn stempel op zijn woonplaats: “Helaas wordt er in Vught nog veel te veel gesloopt.”

Hij hoort het de laatste tijd regelmatig: “Goh, zijn jullie daar óók al bezig?” Het zegt veel over de visuele aanwezigheid van WakkerArchitecten binnen de gemeente Vught. Daarmee wordt de nog altijd groeiende waardering voor het werk van Jan Hein Janssens en zijn inmiddels vierkoppige team onderstreept. Dat werk is uitermate divers, iets waar de architect ook veel waarde aan hecht. Zijn eerste klussen in Vught waren verbouwingen, maar inmiddels werkt WakkerArchitecten aan zo’n beetje alles. Daarbij doet het bureau de naam eer aan en presenteert zich als alert, slagvaardig en creatief. Die creativiteit moet echter wel samenkomen met functionaliteit en vormgeving. Of, zoals Janssens het zegt: “Wat nieuw is moet ook écht nieuw zijn. Dat mag modern, eigentijds en ánders zijn.” Zijn uitbreiding van het monumentale woonhuis aan de Taalstraat spreekt wat dat betreft boekdelen.

Fort Isabella
Aan de andere kant geniet WakkerArchitecten volop van de geslaagde herbestemmingen, zoals die momenteel op Fort Isabella worden gerealiseerd. Daar huist ook het kantoor van het architectenbureau, in een gebouw dat de eigen signatuur draagt. “Je kunt in Vught in herbestemming heel veel doen”, klinkt het enthousiast. “Maar ik ben geen voorstander van historiserende stijlen. Renoveren en restaureren moet je doen waar het kán. Helaas wordt er in Vught nog veel te veel gesloopt. Ik behoud graag gebouwen die een ziel hebben, waar een patina op zit. Een gebouw moet écht zijn, puur zijn.” Als Vughtse ondernemer heeft hij dan ook zeker ideeën over de toegankelijkheid en zichtbaarheid van Vught, maar bijvoorbeeld ook over wat er met De Speeldoos en andere grote thema’s zou moeten gebeuren. Die ideeën deelt hij graag, om te inspireren en te prikkelen.

Veelzijdig
Als er één predicaat is wat Janssens zijn bureau na 15 jaar zelfstandig werken wel op durft te plakken, dan is het: veelzijdig. Dat wil hij graag zo houden: “Ons portfolio is meteen het bewijs van wat wij allemaal doen. Wij bouwen villa’s zoals nu in Cromvoirt, maar ook starterswoningen aan Het Wielsem in Den Bosch en seniorenwoningen voor Habitat in Vught. We werken voor particulieren, ontwikkelaars en overheid. Elke opdracht op zichzelf is maatwerk. Maar als je als architect in je woonplaats mag werken, geeft dat absoluut een meerwaarde.”

Kijk ook bij

Lezing over zonsverduisteringen en andere eclipsen

Op donderdag 27 juni geeft Urijan Poerink bij Sterrenwacht Halley in Vinkel een publiekslezing over …