Bloemenzee in weilanden Vlijmens Ven, o.a. dankzij vroeg maaien

Waarom wordt er op enkele plekken nu al gemaaid?

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Natuurmonumenten roept daarom gemeenten op om bloemrijke bermen te creëren en niet ineens alle bermen te maaien. Waarom maait de natuurorganisatie dan zelf nu al enkele percelen in de Vughtse Gement en Vlijmens Ven? Het is bovendien broedseizoen?

Boswachter Lianne Schröder is blij met de kritische vragen: “Het is fijn om die betrokkenheid uit de omgeving te zien. En het zijn terechte vragen. We maaien slechts op enkele plekken, vanuit afspraken over hoogwaterveiligheid en juist voor betere kwaliteit natuur. Mét oog voor het broedseizoen.”

Vlinders, veiligheid en fosfaten
In de natuurgebieden Vughtse Gement en Rijskampen in de ‘oksel’ van Vught en Den Bosch worden al enkele stukken gemaaid. Natuurmonumenten is daar om drie uiteenlopende redenen aan het werk. Het is vanuit regelgeving en afspraken rondom hoogwaterbescherming verplicht de kades, eigenlijk minidijkjes, rond begin juni en november te maaien. Zo blijft hier een aaneengesloten grasmat, die zorgt voor de nodige stevigheid en veiligheid van de kades, die essentieel zijn als er weer hoogwater komt.
Lianne Schröder legt de tweede reden uit: “We maaien in overleg met ‘De Vlinderstichting’ op een enkele plek voor het zeldzame pimpernelblauwtje, dat afhankelijk is van de grote pimpernel. Door vroeg te maaien, krijgt deze plant juist de kans om tot bloei te komen. We hopen dat dit de vlinder helpt om zich vanuit de Moerputten verder te verspreiden.”
Tot slot liggen er percelen langs de Maijsteeg die door jarenlang bemesten voedselrijk zijn geworden. Voor kruidenrijke graslanden is juist een voedselarme bodem belangrijk, anders wordt alles door eentonig hoogproductief gras overwoekerd. Door die grassen nu meerdere keren per jaar te maaien en af te voeren in combinatie met het toedienen van extra kalium, kunnen de fosfaten versneld uit de bodem onttrokken worden. Het blijft een proces van jaren, maar op andere plekken is het resultaat te zien, bijvoorbeeld in nabijgelegen percelen en in het Vlijmens Ven. Hier zijn enkele jaren een tiental percelen vroeg gemaaid, dit jaar zijn dat nog maar enkele percelen. Daar geniet je nu van een enorme bloemenzee met grote ratelaar en orchideeën!

Broedende vogels en reekalfjes
Natuurmonumenten let bij alle werkzaamheden goed op de aanwezigheid van dieren. In het broedseizoen zijn de boswachters daar extra alert op. Lianne Schröder: “Er wordt altijd vooraf grondig geïnventariseerd op kwetsbare flora en fauna. Dat betekent dat je voor het maaien zorgvuldig kijkt of er geen reekalfjes in het veld liggen of vogelnesten, bijvoorbeeld van de veldleeuwerik. Ik hoop dat bezoekers niet alléén ons kritisch bevragen, maar ook in de spiegel durven kijken. Helaas zien we nog veel te veel niet-aangelijnde honden in onze gebieden. De ervaring leert dat juist die honden een gevaar vormen voor de jonge reeën en broedende vogels.”

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …