Waarom kiezen voor screens voor de ramen?

Ingezonden mededeling

Als je op zoek bent naar zonwering, dan is er een grote keuze uit verschillende soorten en typen. De eerste keuze die je moet maken, is of je zonwering aan de buitenzijde van de woning wilt of van binnen. Zonwering aan de buitenzijde is het meest effectief en kan tot zelfs meer dan 90% van de warmte buitenhouden. Dit in tegenstelling tot binnenzonwering, waarmee rond de 60% van de warmte wordt tegengehouden. Een populaire vorm van buitenzonwering, zijn screens.

Wat zijn screens en hoe werken ze?
Een screen is een glasvezeldoek dat opgerold in een gesloten kast zit, vergelijkbaar met een rolluik. Het doek bestaat uit minutieuze kleine gaatjes en is getint. Hierdoor wordt fel zonlicht tegengehouden, maar is het toch mogelijk om door de screens naar buiten te kijken. Naast een glasvezeldoek, wordt er ook wel eens een acryldoek gebruikt. De kast wordt direct aan de buitenzijde pal voor het raam geplaatst, zodat het doek uitgerold bijna tegen het raam aankomt. De zijkanten zijn voorzien van geleiders, zodat de screens ook bij harde wind strak tegen het raam aanhangen. Wil je screens bestellen, dan heb je de keuze uit verschillende kleuren voor het doek. Daarnaast zijn er ook speciale windvaste screens, die voorzien zijn van een rits aan de zijkanten van het doek. Hiermee zet je het doek strak vast, zodat het klapperen door de wind wordt voorkomen.

Wat zijn de voordelen?
De belangrijkste reden om voor screens te kiezen als zonwering, is dat ze zonlicht en warmte daadwerkelijk buiten laten. Ze hebben een verduisterende werking, dus je houdt het binnen heerlijk koel op warme dagen. Naast zonlicht en warmte, houden screens ook de schadelijke uv-straling tegen. Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld meubels en schilderijen door het zonlicht verkleuren. Je kunt ook screens gebruiken zonder dat je last hebt van de zon. Als ze gesloten zijn, dan kun je van buitenaf nog maar moeilijk naar binnen kijken. Ze waarborgen dus je privacy. Desondanks is het toch nog mogelijk om naar buiten te kijken, hoewel je er wel rekening mee moet houden dat het binnen erg duister kan zijn met gesloten screens.

Handbediende of elektrische screens?
Je kunt kiezen voor handbediende of elektrische screens. Bij handbediende screens, zitten de trekkabels aan de binnenzijde net zoals dit bij rolgordijnen het geval is. Je hoeft dus niet naar buiten om de zonwering te bedienen. Elektrisch bedienen kan ook. Dit kan bijvoorbeeld met een bedieningsknop aan de muur of door middel van een afstandsbediening. Het is zelfs mogelijk om de screens elektrisch te laten openen en te sluiten door middel van zonnesensoren of windsensoren.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …