Waarom het gezond is om op blote voeten te lopen

Ingezonden mededeling

Sommige mensen vinden het heerlijk om op blote voeten te lopen. Anderen vinden het nogal pijnlijk. Wetenschappers zijn van mening dat het heel gezond is om rond te lopen op blote voeten. Het verstevigt namelijk je voetspieren en het werkt bovendien masserend!

Aarden 
Vooral kinderen genieten ervan om met blote voetjes door de tuin rond te rennen. Het gevoel van gras onder voeten is ook erg fijn. De Engelsen hebben zelfs een term voor het rondbanjeren op blote voeten. Zij noemen het ‘grounding’ of ‘earthing’. In het Nederlands vertaald: aarden.

Met name mensen die spiritueel zijn, is het blootvoets lopen een bezigheid die erg geliefd is. Zij zijn van mening dat het voelen van de aarde helend kan werken. Het zou stress en spanning verminderen. Dat is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Sterke voetspieren 
Wat wel is bewezen, is dat het lopen op blote voeten bevorderlijk is voor je voetspieren. Je knieën zijn bijvoorbeeld meer gebogen en hierdoor zet je kleinere stappen. Dit zorgt er weer voor dat je de druk verlaagt op je voetspieren en dat betekent minder klachten. Nog een voordeel is dat je meer spieren gebruikt. Heb je schoenen aan, dan gebruik je bepaalde spieren niet. Die ongebruikte spieren worden lui. Loop je blootvoets, dan train je alle voetspieren.

Opbouwen 
Ben je iemand die heel snel met trends meegaat en meteen een inbouw wijnkoelkast aanschaft wanneer dat hip is of de allernieuwste matt en nat tassen koopt? Besluit niet om van de een op de andere dag te gaan hardlopen met een freya sport bh op blote voeten, omdat dat zo gezond en trendy is. Je hebt veel meer kans op een blessure, omdat je plots op een steen kan gaan staan en je voeten het helemaal niet gewend zijn. Wil je toch graag op blote voeten hardlopen, dan is het zaak om dat heel rustig op te bouwen. Dat voorkomt blessures.

Massage 
Zonder schoenen lopen kan een heel fijn gevoel geven. Het kriebelen van gras of zand tussen je stenen kan net zo ontspannend werken als het drinken van je favoriete wijn uit je wijnkoelkast. Er bevinden zich namelijk heel wat zenuwuiteinden in je voeten. Vandaar dat het zo lekker aanvoelt om op je blote voeten te lopen in het zand of op het gras.

Kijk ook bij

Taalvrijwilliger worden?

In de gemeente Vught hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. …