De vrijwilligers van RepairCafé Vught heten u graag weer welkom in januari (Foto: Yvonne van Esch)

Waardering voor RepairCafé Vught bij eerste lustrum

Wethouder Heijboer:

“Trots van Vught die draait als een tierelier”

Door Ton Wagenaars

“Een voortreffelijk initiatief waar gedurende de vijf jaren meer dan 2500 reparaties zijn aangeboden waarvan tachtig procent gerepareerd kon worden. Verder een realisatie van het beoogde doel: een vermindering van de afvalberg, hergebruik van materialen en een terugdringen van de weggooimentaliteit door een homogene groep van technische vrijwilligers die letterlijk en figuurlijk maandelijks de handen uit de mouwen steken”, vertelde Ankie Spierings van de Natuur en Milieugroep Vught, tijdens haar toespraak.

Gezelligheid
De route naar de Watertorenlaan was zaterdag 24 november keurig aangegeven. Op de strategische punten wezen vlaggen en slingers de bezoekers de weg door Reinier van Arkel naar het jubilerende RepairCafé. Daar was weer de maandelijkse zitting van de vele techneuten die hun kennis ter beschikking stelden van de bezoekers die worstelden met een kapotte stofzuiger, een weigerend koffiezetapparaat, een blokkerende fiets of een licht beschadigd overhemd. “Hier worden maandelijks ingrepen verricht die voorkomen dat onze wegwerpmaatschappij een nog grotere afvalberg produceert. Want veelal kan het euvel verholpen worden”, zegt Ankie Spierings, die de goed opgekomen toehoorders deelgenoot maakte van alle wapenfeiten van het gilde der ambachtslieden. Zij repte zo over de altijd goede sfeer tussen de werklieden, de gezelligheid in Reinier van Arkel en de constante belangstelling voor RepairCafé bij de bezoekers uit Vught en omgeving.

Draadje los
De vrijwilligers zijn goed herkenbaar: veelal senioren met op de blouse een badge waarop de voornaam prijkt. Keurig uitgestald is het benodigde materiaal, veelal in imposante koffers met daarin een arsenaal van keurig gerangschikte schroevendraaiers en sleutels, boren, minuscule hamertjes en zaagjes. Vaak is een scherp timmermansoog al genoeg om een apparaat in een draai te demonteren. Dan is er de verbazing bij de aanbieder: “Nooit geweten dat hij zo open moest …” Bezoekers zijn in veel gevallen allesbehalve handig: “Er zit vast een draadje los”, is meestal de enige suggestie. De vrijwilligers zijn niet louter mannelijke senioren. Herstel van kleding is in handen van een kwartet dames dat handig is met naald en draad en geen moeite heeft een ritssluiting te verwisselen of ergens ‘een mouw aan te passen’. Met trots wordt op de jubileumdag ook nog eens de nieuwe jeugdige vrijwilliger voorgesteld: Marijn de Weirdt, veertien jaar pril en scholier van het Maurick College. Zijn motivatie is te prijzen: “Ik wil zoveel mogelijk leren en dan is dit een geweldig initiatief”, zegt de leergrage jongeling die direct onderricht krijgt bij Frits van den Wittenboer, specialist in tweewielers, maar eigenlijk van alle markten thuis.

Doorgaan
Wethouder Saskia Heijboer ontbreekt uiteraard niet: “Het voelt als een warm bad, het is thuiskomen. Fijn dat de Vughtenaren met jullie ook de weg naar het park van Reinier van Arkel vinden en hoe goed is het dat vrijwilligers hier vanzelf komen om zich aan te melden. Jullie zijn de trots van Vught en RepairCafé loopt als een tierelier. Werkelijk indrukwekkend. Zeker mee doorgaan.” Vaste bezoekers van RepairCafé zijn Rieky Bergman-Van Uden (81) en haar echtgenoot Ad Bergman (81). “Wij gooien niet zomaar iets weg. Deden we vroeger ook niet. Mijn vader was handig en kon alles maken: schoenzolen, stopcontacten of stofzuiger. Ook mijn man is technisch, maar vandaag toch maar even laten kijken naar de cassetterecorder.” Voor medeorganisator Ton Raes is het eerste lustrum een mijlpaal: “Een goede naam opgebouwd en steevast veel belangstelling. Er zijn zelfs mensen bij die ervoor pleiten om het RepairCafé elke twee weken te gaan houden. Het zou de bekendheid misschien nog verder vergroten.” Die bekendheid en waardering zijn er echter al. Ook vandaag weer, zo weet Raes: “Na de lunch zijn er voor de bezoekers en de vrijwilligers extra worsten- of saucijzenbroodjes, aangeboden door La Boulangerie Goossens. Dan ben je daar dankbaar voor en weet je toch dat het leeft bij de mensen.”

Voor de bezoekers is er naast een bezoek aan RepairCafé ook de mogelijkheid nog even een bezoek te brengen aan de keurige tweedehandswinkel Hebbes of de kadoshop in de voormalige brandweergarage. “Hopelijk krijgen deze twee knappe initiatieven ook meer bekendheid als mensen het RepairCafé bezoeken. Drie attracties aansluitend bij elkaar op een unieke locatie.

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …