Waar een wil is … staan nu 52 wilgen

Brabant − en zeker de streek van de Meierij tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven − staat bekend om zijn buitenweggetjes met daarlangs populieren, eiken, beuken en andere mooie bomen. Een typisch lanenlandschap. Vaak zijn die bomen géén eigendom van de gemeente of de provincie, maar van de mensen die naast de weg hun woon- of landbouwperceel hebben. De bomen zijn particulier bezit, maar staan op de gemeentelijke berm. Dankzij het eeuwenoude voorpootrecht dat hier nog steeds geldt.

Van dit recht om binnen een bepaalde afstand van hun woning bomen te planten op publieke (onverharde) grond, werd op zondag 12 februari gretig gebruikgemaakt door de familie Teurlinx aan de Kreitstraat in Helvoirt. Met behulp van de vier dochters van de familie, wat omwonenden en maar liefst 9 kleinkinderen werden in nog geen 2,5 uur zo’n 52 wilgen langs de weilanden gepland. Onder leiding van boomspecialist John Vermeer werden door het gezelschap gaten geboord en staken uitgezet. Alles met inachtneming van voldoende afstand van en zicht voor de weggebruikers. De kleinkinderen eisten het recht op om de bomen een naam te geven, meestal van degene die het planten voor zijn of haar rekening nam.

De herwaardering van het voorpootrecht maakt deel uit van het project ‘Bomen over Bomen’ van Podium C uit Vught. Verdere plantactiviteiten in het kader van de Bomenkansenkaart en het Voorpootrecht zullen vooral in het najaar worden uitgevoerd. Aan het voorpootrecht zitten historische, juridische en verkeerstechnische aspecten. Tegenover het recht staat ook de verplichting voor het onderhoud en de aansprakelijkheid bij schade door de beplanting. De familie Teurlinx woont in groten getale tegenover de nieuwe aanplant en voelt zich daarmee ook verantwoordelijk voor de groei en bloei van de wilgenrij.

Kijk ook bij

Duurzaamheid in pakketverzending

Advertorial In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om te kijken …