V.l.n.r.: Saskia Heijboer, Stefan Mees, Suzanne Otters-Bruijnen, Thierry Aartsen, Willem Schellekens, Toine Aarts, Ad van Poppel en Dorothé de Vroom (fractiemedewerker VVD)

VVD-delegatie enthousiast over Vught

Op vrijdag 25 januari bracht een delegatie van VVD-politici op uitnodiging van Suzanne Otters-Bruijnen van Provinciale Staten een werkbezoek aan Vught. Bibian van Rijckevorsel ontving het gezelschap op Landgoed Beukenhorst. Alain van Dijk en Rik Smits vertelden over hun nieuw ontwikkelde Eysing E-moped. Ad van Poppel en Willem Schellekens leidden de VVD’ers rond in DePetrus. De delegatie toonde zich bijzonder enthousiast over de bijzondere Vughtse initiatieven.

Door Maarten Kroese

Tweewekelijks trekken de VVD-statenleden de provincie in, teneinde te weten wat er speelt in de Brabantse samenleving. Het gezelschap wordt verdeeld in vier delen, iedere groep bezoekt een bepaalde regio. Aan Suzanne Otters-Bruijnen de taak om het Vughtse programma samen te stellen vanuit de VVD-campagnethema’s ‘Veiligheid en Initiatief’. In de ochtend wordt Suzanne Otters vergezeld door enkele lokale VVD-politici uit Vught, Boxtel en Haaren. Na de lunch verschijnen Toine Aarts (kandidaat voor het Waterschap), Stefan Mees (kandidaat voor Provinciale Staten), Tweede Kamerlid Thierry Aartsen en wethouder Saskia Heijboer.

Landgoed Beukenhorst is door de overheid aangewezen als waterbergingsgebied om te voorkomen dat Vught bij extreme regenval overstroomt. Beheerder/eigenaar Bibian van Rijckevorsel legt de delegatie de problemen voor die samenvallen met dit besluit. Zo maakt hij zich zorgen om de onduidelijkheid rond de juridische aansprakelijkheid als er waterschade zou ontstaan. Als beheerder/eigenaar heeft hij tevens te maken met verschillende instanties; één vaste contactpersoon zou beter werken. Het landgoed ligt nu in Vught én Esch. Het lijkt hem beter om het geheel bij Vught te trekken.

Alain van Dijk en Rik Smits hebben een elektrische ‘scooter’ ontwikkeld die fantastisch functioneert. De slechts 45 kilo zware Eysing One met directe elektrische aandrijving heeft een actieradius van 80 kilometer en een geringe oplaadtijd van 4 uur. Binnenkort verschijnt de Eysing Alpenjager in een gelimiteerde editie. Dit model is gebaseerd op de gelijknamige Nederlandse motorfiets, die in 1931 de befaamde 6-daagse duurzaamheidsrace in de Italiaanse Alpen won. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de e-moped een artificieel motorgeluid. De provincie Noord-Brabant is zo enthousiast over dit initiatief, dat er een speciaal model is besteld met de Brabantse vlag.

Het project van DePetrus oogst veel bewondering. Willem Schellekens vertelt over de interessante voorgeschiedenis, waarna Thierry Aartsen zich afvraagt of de vijf idealistische eigenaars hier wel een goede winst aan overhouden. Het antwoord, dat een eventueel positief resultaat wordt verdeeld over parochie en goededoelprojecten in Vught, verbaast hem. Ad van Poppel merkt hierbij op dat de exploitatie zelfs zo krap is, dat er voor het onderhoud van de monumentale glas-in-loodramen een speciaal fonds is opgericht, waarbij de ramen door liefhebbers kunnen worden gesponsord. Het roept verbazing en bewondering op.

Suzanne Otters kan tevreden zijn. De leden van de delegatie zullen Vught niet snel vergeten.

Kijk ook bij

Volkskerstzang in ‘Het Huis van Brabant’

Op zondag 11 december a.s. zal voor de 32e keer de Volkskerstzang (VKZ) plaatsvinden in …