Vuurwerkverbod niet te handhaven

Joris Vrensen (Progressief Liberaal Vught) diende in de begrotingsvergadering van 4 november een motie in waarin het college werd verzocht, tijdens de jaarwisseling 2023/2024 een pilot te houden met een vuurwerkshow, gekoppeld aan een vuurwerkverbod.

Burgemeester Van de Mortel liet weten dat het college niet toekomt aan de vraag of het een goed idee is om een vuurwerkshow te organiseren, omdat er tegelijkertijd om een vuurwerkverbod werd gevraagd. “Ik ben fel tegen verboden die ik niet kan handhaven. Er komen nu al, en we zijn pas in november, 5 tot 8 meldingen per dag binnen van burgers over geluidsoverlast met het verzoek of de politie dat even kan oplossen, maar ik heb simpelweg die capaciteit niet. Dus ook een vuurwerkverbod is niet te handhaven.” Van de Mortel vroeg Vrensen om zijn motie terug te nemen of eventueel aan te houden omdat minister Grapperhaus de burgemeesters heeft laten weten dat het kabinet deze week met een landelijk besluit over vuurwerk komt en hoe om te gaan met de handhaving. De politiebonden hebben inmiddels ook al aangegeven dat er geen capaciteit is om een verbod te handhaven. Vrensen vroeg zich af of de motie zonder vuurwerkverbod wel uitvoerbaar was. De burgemeester stelde voor over de motie te spreken als het rijksbeleid over vuurwerk duidelijk is, want het is de vraag of een vuurwerkshow zinvol is als iedereen zelf vuurwerk mag afsteken. Vrensen trok daarop de motie in.

Verlichting druk op wijkagenten
De ondercapaciteit van de politie baart ook de VVD zorgen. Daarom diende Bert Timmermans namens de fractie een motie in waarin het college gevraagd wordt te onderzoeken hoe de werkdruk bij de Vughtse wijkagenten verlicht kan worden, bijvoorbeeld door efficiëntere inzet van wijk-GGD’ers, jongerenwerkers en BOA’s waardoor de wijkagenten zich beter zouden kunnen richten op hun kerntaken. Volgens Timmermans komen de wijkagenten door externe factoren zoals de PI, de zorginstellingen, de N65 en A2 minder aan hun eigenlijke taken toe. De VVD vindt dat wijk-GGD’ers, jongerenwerkers en BOA’s ingezet kunnen worden om taken van de politie over te nemen of te verlichten. Ook zouden middelen efficiënter ingezet kunnen worden door krachten die nu worden ingehuurd, zelf in dienst te nemen of flexibeler in te zetten op tijdstippen, b.v. in de avonduren, als dat het nodig is. De burgemeester maakte allereerst duidelijk dat het niet mogelijk is voor BOA’s en jongerenwerkers om de wettelijke taken van de politie over te nemen. Daarom moest de motie op dit punt gewijzigd worden om hem te kunnen uitvoeren. Verder vond hij dat de VVD terecht aandacht vroeg voor de werkdruk onder de Vughtse dienders, die dag en nacht klaar staan en bij wie de werkdruk over de schoenen loopt, mede door de bovengemeentelijke taken. Volgens Van de Mortel zou de motie uitvoerbaar zijn als die beperkt zou worden tot het instellen van een onderzoek naar de mogelijkheid om de taken van de politie te verlichten. De aangepaste motie werd uiteindelijk aangenomen met steun van VVD, CDA, D66 en SP. De andere partijen vonden de motie overbodig. Eddie van Doorn (GB) meldde dat hij zich kon vinden in de constateringen dat de politie zwaar belast wordt, maar dat hij geschrokken was door de overwegingen die tot de motie geleid hadden. Vooral de zinsnede: ‘de middelen efficiënter inzetten’ noemde hij bijna beledigend voor de degenen die zich elke dag de benen onder de kont uit lopen. Hij vond de motie ook overbodig omdat algemeen bekend is dat de burgemeester schaakt op alle borden om de situatie te verbeteren. Van Doorn vond dat de VVD beter kon proberen de minister nog eens naar Vught te halen om hem te wijzen op de bijzondere positie van Vught. “Misschien is dat een betere insteek om iets voor elkaar te krijgen.” Timmermans wees erop dat de VVD-fractie al Kamerleden naar Vught heeft gehaald om met hen de problemen te bespreken.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …