Home / Algemeen / ‘Vuurwerkpret’ kost gemeente Vught 10.000 euro
Patisserie De Rouw

‘Vuurwerkpret’ kost gemeente Vught 10.000 euro

Het ziet ernaar uit dat de landelijke regels rond het afsteken van vuurwerk dit jaar behoorlijk zullen worden aangescherpt, maar of dit voldoende is om de overlast te beperken, is de vraag. Immers, wie gaat ze handhaven?

In Vught mocht alléén op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Minderjarigen van 12 t/m 17 jaar zouden na overtreding aangemeld worden bij bureau HALT. Ouderen riskeerden een flinke boete. Ondanks dat er al lang voor oudejaarsdag vuurwerk werd afgestoken, leert navraag bij de gemeente dat er géén verbalen zijn uitgedeeld, wel zijn er enkele jongeren doorverwezen naar HALT.

Voetgangerstunnel station Vught (foto: Bart Meesters)

Er waren voor het eerst vuurwerkvrije zones aangewezen rondom Kasteel Maurick en de IJzeren Man. Volgens de gemeente zijn er géén klachten ontvangen over het overtreden van het vuurwerkverbod op deze plekken. Daaruit leidt de gemeente af dat het verbod effect heeft gehad. Misschien moet er dit jaar ook een vuurwerkverbod uitgevaardigd worden voor het NS-station e.o., want de ‘lekker galmende’ voetgangerstunnels blijken ook overal een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op vuurwerkvandalen. De vernielingen die op het Vughtse station werden aangericht waren in ieder geval aanzienlijk en haalden de landelijke media. De NS gaf vorige week aan dat het schadebedrag nog niet exact bekend is, maar dat het wel om duizenden euro’s gaat. De gemeente Vught heeft inmiddels wel berekend wat de jaarlijkse ‘vuurwerkpret’ heeft gekost: 1 zoutbak opgeblazen 1250 euro, 8 verkeersborden opgeblazen 640 euro, 1 ‘fietsnietje’ gesloopt in het centrum 450 euro, 3 vuilnisbakken opgeblazen 920 euro en 2 lichtmasten beschadigd op Bergenshuizen 550 euro. Daarnaast zijn vóór nieuwjaar alle binnen-bakken verwijderd uit de afvalbakken. Ook zijn er klepjes bij de bakken aangebracht. Na nieuwjaar zijn deze maatregelen weer ongedaan gemaakt. Kosten: 128 manuren á 48 euro oftewel 6.144 euro. De totale kosten van de gemeente komen daarmee uit op 9.954 euro. Verder sneuvelden er nog ruiten van 3 bushokjes. Reclamebureau Limburg (RBL), dat de bushokjes exploiteert, draait op voor de kosten.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

1.000 uitlegvideo’s voortgezet onderwijs per direct gratis beschikbaar

Vanwege het gedwongen thuisonderwijs veroorzaakt door het coronavirus, biedt Snapput samen met MeesterBaan per direct …