Vughtse zwemvereniging “De Dommelbaarzen” toont zich van haar beste kant

Vught, 12 september 2017; Na één jaar van afwezigheid keerde afgelopen zondag, 10 september jl., de IJzeren Man Zwemrace terug. Hét Vughtse  openwaterzwemevenement, dat sinds 2011 door zwemvereniging De Dommelbaarzen wordt georganiseerd, vormt sinds het begin één van de absolute hoogtepunten van de vereniging. Maar liefst 120 vrijwilligers maakten het mogelijk dat circa 300 deelnemers afstanden, variërend tussen 250 meter tot 5 km, konden afleggen in zowel wedstrijd- als recreatief verband. Dit jaar was ook het Maurick College present tijdens de bedrijvenestafette.

Ontstaan evenement

Ongeveer vijftien jaar geleden ontstond onder de leden van onze vereniging meer interesse in het openwater zwemmen. In de afgelopen jaren reeg de vereniging de successen in het open water aaneen. Door heel Nederland namen Vughtse zwemmers deel aan de verschillende openwaterwedstrijden. Meerdere zwemmers hebben zich inmiddels tot Nederlands kampioen mogen kronen en door heel Nederland worden door onze zwemmers verschillende records gebroken en hebben leden het uiterste van zichzelf gevraagd door het IJsselmeer (22 km) over te zwemmen. Gesterkt door deze resultaten en geïnspireerd door een recreatieve tocht ter ere van het veertig jarig bestaan van onze vereniging is in 2011 voor de eerste keer na de tweede wereldoorlog een zwemwedstrijd in de IJzeren Man georganiseerd. Lag voorheen het zwaartepunt vooral bij de wedstrijd, inmiddels is de interesse voor de recreatieve prestatietochten al bijna net zo groot.

De voorbereiding

De voorbereidingen voor dit evenement zijn in november 2016 gestart. Vele vrijwilligers gingen vol goede moed aan de slag. Dat er “concurrentie” was van een gelijksoortig evenement in Hoorn, mocht de pret niet drukken. De organisatie zette met vereende krachten door met als resultaat dat zelfs meer dan de helft van de wedstrijdzwemmers voor Vught hebben gekozen. Mede dankzij hun inzet en veel lokale sponsoren was het mogelijk om het evenement tot een succes te maken. Zelfs het weer werkte mee, ondanks de minder rooskleurige voorspellingen die vooraf gingen aan deze memorabele dag. De zon was vaak aanwezig en het was slechts de wind die voor enige frisheid zorgde. De 20 graden werd net niet aangetikt en de watertemperatuur bedroeg 17,7 graden.

Primeurs

Het zwemevenement kende dit jaar twee grote primeurs. De eerste primeur was het gebruik van de nieuwe verenigingsruimte aan de IJzeren Man. Het terrein biedt door de toegenomen ruimte meer mogelijkheden voor het  organiseren van sportevenementen. Met name de officials waren erg te spreken over de vernieuwde accommodatie. De tweede primeur was de introductie van de elektronische tijdwaarneming. Niet eerder werd voor de wedstrijdonderdelen hiervan gebruik gemaakt. De reacties op de elektronische tijdwaarneming waren positief. De zwemmers ervoeren geen hinder, de tijden zijn nauwkeuriger en de druk op de vrijwilligers nam af. De tijden voor de deelnemers aan de recreatieve tocht werden met de hand geklokt en zijn eveneens gepubliceerd.

Het evenement

Met deelnemers uit heel Nederland (tot Stadskanaal aan toe), België en zelfs een teruggekeerde zwemster uit Zwitserland kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. De reacties van de zwemmers waren zeer positief. De vereniging met het meeste aantal starts was de organiserende vereniging en enkele gelukkige leden wisten mooie prijzen mee naar huis te nemen en zelfs baanrecords te verbeteren. De vereniging prijst zich gelukkig met de inzet van de vele vrijwilligers.

De Dommelbaarzen, de IJzeren Man en de gemeente Vught hebben zich afgelopen zondag van hun beste kant laten zien.

 

 

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …