Home / Algemeen / Vughtse Pubquiz goed voor drie uur hoofdbrekers
Patisserie De Rouw
’1983’ wint voor de derde achtereenvolgende keer Vughtse Pubquiz. (Foto: Henk Frings)

Vughtse Pubquiz goed voor drie uur hoofdbrekers

De elfde editie van de Vughtse Pubquiz in IJsbar de Post naast de IJsbaan werd afgelopen weekeinde voor de derde achtereenvolgende keer gewonnen door het imponerende team 1983. Over de dertien ronden met veel verschillende onderwerpen bleek het kwartet opnieuw de ‘breedst’ ontwikkelde ploeg.

“Diep respect voor de ploeg die al jarenlang zo dominant en constant blijft presteren”, zegt samensteller en presentator Ton Wagenaars op vrijdagavond. Eerder hadden 26 teams meer dan drie uur lang gestreden om de hoogste eer: ‘Het slimste team van Vught’. Dit jaar werd door een kleiner horecagedeelte bij de IJsbaan het aantal teams gereduceerd tot maximaal 26. Het deelnemersveld was daardoor al de eerste dag volgeboekt. Ook het aantal speelronden was dit jaar wat minder, maar met dertien geheel nieuwe items was ook deze jaargang goed voor volop hilariteit en verwondering. In bijna alle categorieën haalde team 1983 een uiterst hoge score. Of het nu de symbolen van het metriek stelsel betrof of de prinsessen van de diverse koningshuizen, groep 1983 ‘wist van wanten’, het item van de elfde editie.

Suske en Wiske
Rekenen, taal en fameuze schepen waren daarna de rondjes waarbij de wenkbrauwen gefronst werden, maar het werd pas echt zweten bij de attributen uit oud-Egypte, Romeinse cijfers, niet-alledaagse logo’s of ontdekkingsreizigers. De artiestennamen van bekende personen en de titels van Suske en Wiske-albums maakten de titelstrijd compleet. De winnaars bleken ook dit jaar van alle markten thuis: “We hebben blijkbaar een ‘harde schijf’ vol weetjes”, zegt Hubert Jan Lambooy, die samen met Joost Hachmang, Robby Potters en Anita den Houd het dominante winnaarsteam vormt. “Er is eigenlijk nooit een speciale preparatie voor een quiz en kaarsjes worden er ook niet opgestoken. Belangrijk is wel de absurd grote kennis van muziek bij Joost Hachmang en Robby Potters. Dat geeft veelal juist de doorslag. Verder is er de inbreng van ons vrouwelijk teamlid. Taal, kunstgeschiedenis, geschiedenis en andere alfa-gebieden zijn wel aan Anita den Hoed besteed. En vergeet niet dat wij alles uiterst serieus benaderen en niet vluchten in alcohol. Dit jaar leken we overigens te struikelen over de ronde van Suske en Wiske. We kenden bijna niets.”

Concurrentie
Toch was er wel degelijk concurrentie tot aan de laatste speelrondes. Zo was de groep ‘De Oude Hap’ samengesteld rond de familie Vos c.s. een duchtige mededinger. Ook D66 deed weer nadrukkelijk mee om de ereplaatsen, maar bleef steken op plaats drie. De Bumkeklimmers, Binas en Google United maakten ook veel indruk. Meest hilarische rondjes waren verder de voetbalstadions en de muziek van meidengroepen, snorren vormden als laatste een gewaardeerd onderwerp om over te redetwisten. Groep 1983 – betekenis van de naam ook bij de eigen leden onbekend- heeft besloten bij de twaalfde editie de groep te gaan splitsen en meer jeugd in te gaan passen. “Niet uit arrogantie, maar omdat we aan verjonging toe zijn.” De zeskoppige volledig vrouwelijke jury slaagde er gedurende de lange avond in om iedere keer na vier onderdelen de tussenstand door te geven.

Einduitslag
1 1983, 2 d’n Ouwe Hap, 3 D66, 4 Bumbkeklimmers, 5 Binas, 6 Google united, 7 No guts no glory, 8 Dat wilde ik net zeggen, 9 Buikpijn, 10 VVD, 11 Fransje, 12 Opperbikkels, 13 Deze keer wel, 14 Boreas, 15 Ginne paniek, 16 Team zonder naam, 17 Flying dutch, 18 Claassen en co, 19 Tapdames, 20 Farwheel, 21 Eitje, 22 De bende, 23 Appeltje, 24 Quizt ’t al, 25 Volgend jaar beter en 26 Ach ik zeg maar wat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

75-jarige promovendus Wim van den Bouwhuijsen: “Bouw moet anders georganiseerd”

Hij is al meer dan een decennium met pensioen, maar de bouwwereld is nog niet …