Vughtse portretschilder neemt deel aan tv-programma Sterren op het Doek

Zaterdag 27 november zendt MAX om 20.40 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering uit van Sterren op het Doek. In de zesde aflevering staat Dionne Stax centraal. Zij geeft zich over aan de doorgrondende blikken van drie kunstenaars, onder wie de Vughtse portretschilder Saskia Vugts. Intussen stelt presentator Özcan Akyol prikkelende vragen.

Dionne vertelt over haar jeugd en haar hechte gezin. Maar ook over het zware jaar dat ze achter de rug heeft. De drie kunstenaars luisteren mee, terwijl ze Dionne vastleggen op het doek. In het programma vereeuwigen de kunstenaars de gasten op geheel eigen wijze en in zeer uiteenlopende stijlen. Nieuw dit seizoen is dat de kunstenaars meekijken tijdens de finale. Hoe reageren zij op het commentaar van Dionne? En wat vinden ze van elkaars kunst?

Veiling
Aan het eind van de aflevering van Sterren op het Doek mag Stax één schilderij kiezen om mee naar huis te nemen. De overige doeken worden direct na de uitzending geveild voor het goede doel dat zij heeft uitgekozen.

Volhardend
Het was zeker niet de eerste keer dat Saskia benaderd werd om mee te doen aan het programma. Omdat er in voorgaande jaargangen steeds maar twee weken de tijd werd gegeven om het portret te maken, sloeg zij de uitnodiging jaar in jaar uit af. Essentieel onderdeel van de schildertechniek die zij gebruikt is een opbouw uit vele lagen olieverf, en iedere laag vergt veel tijd om te drogen. Dit jaar werd door de productie van het programma gehoor gegeven aan haar wens om minimaal acht weken te kunnen werken aan het portret.

Mooie ervaring
Afgelopen zomer was het zover! De opnames bestonden uit drie delen: de kennismaking, de voortgang en de onthulling. Bij de introductie werkt Saskia net als de twee andere kunstenaars direct aan de opzet van haar portret, terwijl Özcan het gesprek met gelegenheidsmodel Dionne Stax leidt. In een paar uur maakt Saskia een eerste schets met olieverf. Daarna krijgen de kunstschilders de tijd om het portret thuis af te maken. ‘Eus’ komt tijdens het schilderen nog eens langs om verslag te doen van de vorderingen. Dit alles én de spannende onthulling zijn aanstaande zaterdag te zien op NPO 2. Voor Saskia was het een prachtige ervaring. Ook voor haarzelf is het nog een verrassing wat er van de vele uren filmmateriaal zal worden uitgezonden.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …