Vughtse ondernemers in coronatijd

Het was stil in Vught, heel stil, de afgelopen maanden. Gelukkig begint het leven weer op gang te komen en is het een stuk drukker in het dorp. De Vughtse ondernemers kunnen hopelijk weer op goede aanloop rekenen. Het is een zware tijd geweest, met name voor de horeca en modezaken.

Door Molly Witlox

Andere winkels zoals supermarkten en bijvoorbeeld winkels die huishoudelijke artikelen verkopen, hebben daarentegen een meer dan goede omzet gedraaid. Hoe is het verschillende ondernemers in Vught vergaan, hoe stonden zij erin en hoe pakken zij de draad weer op? De komende weken vertellen in een aantal artikelen drie Vughtse ondernemers over hun ervaringen in deze bizarre tijd. Vandaag, Marcel van EP: Van Bavel aan het Marktveld, de heer Xitsas eigenaar van het Grieks restaurant Delphi aan de Dorpsstraat en Sander Kanters die begin maart, naast Jumbo aan de Raadhuisstraat, een groente- en fruitwinkel met kant-en-klare maaltijden startte.

Goed gedraaid
EP:Van Bavel, om eens positief te beginnen, heeft meer dan goed gedraaid. Marcel hoor je dan ook niet klagen, maar “Het voelt wel dubbel’ zegt hij. “Veel collega’s zagen hun omzet gigantisch, zo niet naar nul, kelderen en dat is hoe dan ook een heel trieste zaak voor ondernemend Vught”. De firma EP:Van Bavel daarentegen profiteerde gelukkig wél van de onverwachte lockdown door onder andere een stormloop op vriezers (‘niet aan te slepen’), de verkoop van heel veel mixers. Marcel: “We konden ze voorheen aan de straatstenen niet kwijt, maar er werd opeens veel gebakken met en door kinderen. Ook oorthermometers en andere apparatuur waren zeer gewild.” Hij verklaart de goede omzet ook door de sterke online winkel van EP, waarop veel meer te koop is dan in de winkel. Concurrentie van de grote online aanbieders voelt EP:Van Bavel geenszins. Het is de service die het hem doet. Een tevreden Marcel: “Daar ben ik oprecht trots op. Ik bezorg, installeer, geef uitgebreide info en sta, ook in coronatijd meteen klaar om problemen op te lossen. Daar draait het allemaal om. De loop zit er goed in.”

Beter iets dan niets
Restaurant Delphi aan de Dorpsstraat daarentegen moest de zaak op zondag 16 maart voor, bleek later, bijna twee en een halve maand sluiten. Van de ene op de andere dag nul omzet en totale onzekerheid over de toekomst. “Dat was moeilijk”, vertelt de vader van de eigenaar Sotirios Xitsas. We konden gelukkig nog doordraaien op basis van afhalen en bezorgen onder het motto ‘beter iets dan niets’. De blijdschap is groot dat Delphi op 1 juni weer open kon. Er wordt volop geschilderd en gepoetst om de klanten weer in een keurige zaak te ontvangen. De gastvrijheid blijft als vanouds, maar verkouden klanten worden geweigerd. Buiten op het terras kan Delphi dankzij wat uitbreiding vijftig gasten ontvangen. De buitenverwarming staat klaar. En nu maar duimen voor een mooie en droge zomer!

Net twee weken open
Sander Kanters was net twee weken open toen de wereld in één keer op z’n kop stond. Gelukkig waren de broers Kanters (zijn broer Ton heeft eenzelfde winkel in Schijndel) vanaf moment één overtuigd dat zij als voedselvoorzieners open konden blijven. De broers komen uit Erp, waar het coronavirus zware klappen heeft uitgedeeld. “Het virus kwam voor ons heel dichtbij, waardoor wij als eersten maatregelen troffen om ons personeel te beschermen”, vertelt Kanters. Gelukkig bleven zijn medewerkers gespaard. Ton Kanters: “We zitten in een stijgende lijn. Evenals de supermarkten hebben wij geprofiteerd van de gesloten horeca. De mensen kunnen bij ons lekkere maaltijden kopen en hapjes voor bij de borrel.” In Schijndel staat de keuken van de gebroeders Kanters. Daar worden elke dag alle maaltijden van lunch tot borrel tot diner bereid, zoals salades, tapas en warme maaltijden. In de keuken staan twaalf medewerkers die zorgen voor een groot en gevarieerd aanbod, dat door de hoge omloopsnelheid in de winkels altijd vers is. Ton Kanters: “Wij moeten ons plekje nog veroveren in het Vughtse, maar ik heb er vertrouwen in dat de Vughtenaren ook in betere tijden ons lekkers steeds vaker weten te vinden.” Volgende week in Het Klaverblad: Opaal, DePetrus en Optiek van de Kamp.

Kijk ook bij

Zwarte handel en zware straf: de precaire toestand in Kamp Vught

Voedsel achterhouden voor fuifjes van het personeel, sigaretten voor veel geld verkopen aan bewakers of …