Home / Algemeen / Vughtse Lisa de Rouw met ijscreaties op Herfstproeverij
Patisserie De Rouw
Lisa, Niels en Arthur de Rouw

Vughtse Lisa de Rouw met ijscreaties op Herfstproeverij

Alsof er een engeltje over je tong p…!

Het was een wonderlijke avond op donderdag 31 oktober in de Bossche Vakschool. ‘Ontmoet de Herfst’ was het thema van de 2e editie van de Herfstproeverij waarmee zo’n 180 gasten door de Lionsclub waren uitgenodigd om te ‘ontmoeten’, te eten en te drinken en kennis te maken met het vakonderwijs, de leerlingen en de docenten. Vughts hoogtepuntje van de avond was het dessert dat bereid was door Lisa de Rouw, dochter van patissier Arthur de Rouw. Haar debuut. Zij was vanaf januari dit jaar in Italië en Frankrijk om te leren hoe je het lekkerste ijs van de wereld maakt.

Door Ada Imming

De opbrengst van de avond, samen met de donaties van de sponsors, was uiteraard bestemd voor diverse goede doelen. Een van die doelen is om de leerlingen van de Bossche Vakschool een kans te bieden op een excursie in het buitenland om zo hun kijk op de wereld te verbreden. Veel leerlingen waren de hele avond aanwezig om het de gasten naar de zin te maken, waar ze goed in geslaagd zijn. Na de feestelijke ontvangst, met rode loper, werden de gasten in groepen verdeeld en konden ze in workshops kennismaken met het onderwijs zoals de leerlingen dat krijgen. Dat was erg leuk en leerzaam en soms ook hilarisch. Want lopend van de ene workshop naar de andere waren er lekkere gerechtjes te verorberen en dat vergde wel enige behendigheid. Maar zo werd de term ‘Walking Dinner’ helemaal waar gemaakt. Die gerechtjes kwamen uit de keuken van de school, gemaakt en gepresenteerd door de vriendelijke en zorgzame leerlingen.

IJscreaties
Na een heerlijk hoofdgerecht, dat deze keer aan tafel opgegeten kon worden, was het de beurt aan Lisa de Rouw (23) met haar fantastische ijscreaties als dessert. Klanten van de Rouw waren van heinde en ver gekomen om haar debuut mee te maken. Lisa vroeg zich na haar opleiding aan de Hotelschool Maastricht af wat ze precies wilde gaan doen. “Ik wilde me specialiseren in iets waar ik dan heel goed in ben. Het idee was om thuis te komen werken, maar met iets van mezelf.” Allerlei opties passeerden de revue. “En toen het vorig jaar op een mooie zomerdag 36 graden was, kreeg ik opeens het idee om iets met ijs te gaan doen.” Lisa is een cursus ijsbereiding gaan volgen, deed veel theoretische kennis op, liep stage bij een ijsbereider en heeft haar diploma behaald. Maar ze wilde meer. Meer praktijkervaring en iets van de wereld zien. Dat bracht haar naar Italië. “Ik ben naar de beste ijsbereider van Italië gegaan, in de buurt van Venetië, en heb daar ijs en ijscreaties leren maken.” In Frankrijk ging ze de praktijk leren bij de beste ijsbereiders van Frankrijk. “Dat was een heel hoog niveau. Wij mochten het ijs maken voor de beroemde sterrenchef Alain Ducasse.”

Confitures
Na terugkomst in Nederland is ze met haar broer Niels (18), die net als vader Arthur op deze Herfstproeverij zijn steentje bijdroeg, naar Zwitserland gegaan om zich te bekwamen in het maken van confiture. “Het was allemaal heel leerzaam. Ik was in Italië en Frankrijk alleen in een vreemd land en ik sprak de taal niet, maar het was alles bij elkaar een superleuke ervaring. In januari ga ik weer naar Italië naar een ijsbereider die ‘s morgens heel vroeg op de markt zijn fruit gaat kopen en zijn ijs bereidt met alleen maar natuurproducten.” Dat wil ze ook leren en ze maakt haar confitures ook alleen met vers fruit en met een bite, in 10 of 12 smaken.

Voor deze Herfstproeverij had Lisa 200 ijscreaties gemaakt in vier verschillende smaken, schitterend opgemaakt en gepresenteerd. We wisten niet dat ijs zo kon smaken. Alsof er een engeltje over je tong p…!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

‘Uitgestelde’ lintjes opgespeld

Vanwege de coronamaatregelen liep de lintjesregen 2020 anders dan anders. Op vrijdag 24 april bracht …