Vughtse fracties krijgen extra geld voor fractieondersteuning

De fracties van CDA, D66, PvdA-GL en GB kwamen in de raadsvergadering van 29 april met een motie vreemd aan de orde van de dag waarin het college verzocht werd extra geld beschikbaar te stellen om, in het kader van een nieuwe bestuurscultuur, de rol van de gemeenteraad steviger te maken en de fracties daarvoor meer armslag te geven. Het gaat om een extra jaarlijkse uitgave van 13.600 euro.

Rutger Jans (CDA) gaf in een toelichting op de motie aan dat de gemeenteraad in de gemeentewet 4 instrumenten heeft gekregen voor zijn werk. Een daarvan is, op grond van artikel 33 lid 2, de fractieondersteuning. Fractieondersteuning kan worden gebruikt als een fractie ondersteuning nodig heeft om nieuw beleid te ontwikkelen. Vroeger was daarvoor budget beschikbaar, maar dat is zo’n 15 jaar geleden bij een bezuinigingsoperatie op 0 gezet. Volgens Jans is het nodig dat de fractieondersteuning in ere wordt hersteld om de raadsfracties in staat te stellen hun taak goed te doen. In de motie werd gevraagd om in de eerste bestuursrapportage 2021 en de kadernota 2022-2025 een voorstel op te nemen voor een vast jaarlijks budget van 1.500 euro per fractie en een variabel budget van 200 euro per raadslid. In totaal is daarmee jaarlijks een extra bedrag van 13.600 euro gemoeid (6x 1500 + 23x 200 euro). Volgens Bregje Peijnenburg (GB) is in het kader van een betere participatie belangrijk dat de fracties middelen krijgen om hun wortels zover mogelijk in de Vughtse samenleving te laten reiken. Diana Schellekens (D66) gaf aan dat het fractiebudget al jaren op het wensenlijstje van haar partij staat. “Het helpt om ons werk beter te kunnen doen en biedt een extra mogelijkheid om externe ondersteuning in te huren als dat nodig is.”

VVD tégen
De VVD was mordicus tegen de motie. Fractievoorzitter Nathalie Pullens vroeg zich twee dingen af: Waarom zo’n haast met dit voorstel op een moment dat heel het land in financiële onzekerheid leeft en de gevolgen van het nieuwe bestuursakkoord in Vught nog niet zijn doorgerekend en vooral wáár moet het geld vandaan komen. Pullens: “Het is afspraak dat bij nieuw beleid wordt aangegeven welk bestaand beleid daarvoor wordt stopgezet. De dekking ontbreekt gewoon! Het lijkt niet zo’n groot bedrag, maar met de huidige rekenrente van 1,5% kun je met 13.600 euro per jaar een bedrag van 900.000 euro investeren. Daarmee zou je b.v. een brug over het Drongelens Kanaal in Cromvoirt kunnen betalen.”

Bestuurlijke zelfverrijking
Wethouder Mark du Maine onderkende dat het budgetrecht bij de raad zelf ligt. Hij vond het echter niet juist dat het college werd gevraagd het budget nu al in de Burap I te verwerken. Volgens hem was het beter dat de raad eerst een verordening opstelt en dat het budget daarvoor dan in de Burap II en de Kadernota wordt verwerkt. De VVD bleef zich fel tegen de motie verzetten. Pullens noemde het voorstel van de 4 fracties ‘bestuurlijke zelfverrijking’ in een tijd dat de gemeente de hand op de knip zou moeten houden. Ze kondigde aan dat haar partij, als het voorstel zou doorgaan, het geld niet zelf zal gebruiken, maar zal schenken aan verenigingen die nu te horen krijgen dat hun subsidieverzoek wordt afgewezen, omdat de gemeente nog niet klaar is met het doorrekenen van het bestuursakkoord. De term bestuurlijke zelfverrijking schoot alle indieners in het verkeerde keelgat. Rutger Jans: “Ik stoor me enorm aan het woord bestuurlijke zelfverrijking. U gaat voorbij aan de doelstelling van de gemeentewet.” Burgemeester Van de Mortel deed zijn best de gemoederen te bedaren en wethouder Mark du Maine wees Pullens erop dat het wettelijk niet is toegestaan dit geld aan een goed doel te schenken. Nadat de motie was gewijzigd, het budget wordt in Burap II verwerkt, werd die aangenomen met de stemmen van de VVD tegen. De SP was wegens ziekte van Dani Smith niet aanwezig.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …