Voorzitter Saskia Heijboer terug in de schoolbanken

Vughts Museum 50 jaar jong

Het Vughts Museum viert dit jaar het Gouden Jubileum. In 1973 begonnen als Verzamelkamer Vught is het uitgegroeid tot een respectabel instituut op een bijzondere locatie, DePetrus, die dit jaar zijn 1e lustrum viert. Een jaar met aansprekende activiteiten, zoals de tentoonstelling ‘Verdwenen Scholen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt’. Op 7 mei wordt de tentoonstelling ‘Vaandels’ geopend. Hebt u nog zo’n oud vaandel liggen, neem dan contact op via info@vughtsmuseum.nl.

Door Maarten Kroese

Als een vis in het water voelt Saskia Heijboer zich in haar functie als voorzitter van het Vughts Museum. “We werken met vijf onbezoldigde bestuursleden en veel actieve vrijwilligers bijna als een professionele organisatie. Het draaiend houden van dit museum vereist een continue inzet van de vrijwilligers, met een veelheid van taken die mij steeds weer verbaast. Onze werkgroepen Communicatie & merchandising, Historici, Jeugd, Kunst, Registratie en Vormgeving zijn continu bezig, dus nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Alleen al het beheren van onze collectie van 14.983(!) items is een dagtaak. Die omvat vrijwel de hele geschiedenis van de gemeente Vught, van oude Romeinse munten tot recente schenkingen. Documenten, beeldmateriaal, audio en video, objecten en maar liefst 2000 bidprentjes!”

Ideale locatie
Het Vughts Museum begon als Verzamelkamer Vught. Die naam werd respectievelijk omgedoopt naar Vughtse Oudheidkamer, Vughts Historisch Museum en in 2010 naar Vughts Museum. Na de verkoop van de voormalige locatie in de Oude Maalderij volgde een mega-verhuizing, waarbij de collectie enige jaren werd opgeslagen, tot in 2018 DePetrus werd betrokken. Een ideale locatie, waar een aantal ‘museumeilanden’ 12 verschillende thema’s belicht over de geschiedenis van Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Schilderijen van Grips, Slager, Luns, Frenken en anderen worden afwisselend geëxposeerd.

Onuitputtelijke feitenkennis
Historicus Henk Smeets was jarenlang dé voorzitter, in feite ‘was’ hij het museum. Heijboer: “Henk heeft een onuitputtelijke feitenkennis en gelukkig kunnen we nog altijd een beroep op hem doen. Toen ik zijn functie overnam, had ik niet verwacht dat er zoveel bij kwam kijken. Met focus op het museum zelf, op de samenwerking met Erfgoed Vught, de Bibliotheek en ABZ, op educatie, want ‘de jeugd heeft de toekomst’! Last but not least op de financiën. We hebben een structurele subsidie van de gemeente, ontvangen bijdragen uit diverse fondsen en natuurlijk van onze zeer gewaardeerde Vrienden van het Vughts Museum. Toch is het belangrijk zelf financiën te verwerven. Daarom willen we in DePetrus een bescheiden verkooppunt openen. Met de opbrengst kunnen we wellicht nog meer mooie activiteiten ontwikkelen. En na opname in het Museumregister zijn we helemaal klaar voor de komende 50 jaar.”

Oproep vaandels, vlaggen en banieren

Het Vughts Museum is voor de volgende tentoonstelling ‘Steek de vlag uit!’ op zoek naar vaandels, vlaggen en banieren om tentoon te stellen. Het gaat om vlaggen van verdwenen verenigingen, gilden en sportclubs. Hebt u een vaandel of een vlag die u beschikbaar wilt stellen voor de tentoonstelling? Stuur dan een mail naar info@vughtsmuseum.nl en er wordt contact met u opgenomen.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …