Vughtenaren zingen in de Verkadefabriek

Twee Vughtenaren zingen mee in het Galaconcert van de Vereniging Bossche Opera op 30 juni om 20.00 uur in de Verkadefabriek in Den Bosch. Nicky de Rooij (sopraan) en Hen Lam (tenor) zijn al jaren lid van het koor. Dankzij Lam is de Vereniging Bossche Opera geen onbekende in Vught. In 2016 trad het gezelschap op in de Speeldoos met ‘Visione’, een eigen productie van koorwerken en aria’s uit bekende opera’s. Aanvang 20.00 uur. Kaartjes à 26,50 euro via deze link.

De VBO is een operagezelschap dat 60 jaar geleden officieel werd opgericht en sindsdien grote scenische opera’s onder regie opvoert afgewisseld met (semi-scenische) concerten. De jongste volledig scenische uitvoering dateert van vorig jaar juli, toen het gezelschap optrad in het openluchttheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther, samen met de Osse Opera en met begeleiding van het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch. Het galaconcert van 30 juni is samengesteld uit nummers uit de eerder gezongen opera’s La Sonnambula van Bellini, en MacBeth en La Traviata, beide van Verdi. Met nummers uit Aureliano in Palmira van Rossini heeft het gezelschap een primeur in Nederland. Deze opera werd in Nederland nog niet uitgevoerd. De zangers van VBO nodigen iedereen die van mooie licht-klassieke muziek houdt uit om op vrijdag 30 juni in een stijlvolle omgeving te gaan genieten van welluidende operamuziek. Twee professionele solisten Ester Putter, die ook soleerde in Visione, en Mitch Raemaekers zingen samen met het koor en nemen ook enkele aria’s voor hun rekening. Amber Mertens begeleidt allen op de piano.

Ook kijkspel
Onder regie van Hanna van Rooijen bewegen koor en solisten zich over het toneel om uit te beelden wat zij zingen. Niet alléén om zo de emotie beter over te brengen, maar ook om het opera-element aandacht te geven. Want opera is ook een kijkspel. Vrolijkheid, dreiging, droefheid, aanbidding, feestelijkheid, allerlei emoties gaan de zaal vullen, waarbij een verteller de nummers in hun context plaatst. Kortom, een productie van zeer toegankelijke operamuziek vertolkt door de 45 leden van de Vereniging Bossche Opera. Dit alles onder de artistieke en muzikale leiding van Lex Bergink. Het is voor de laatste keer dat hij dit Bossche koor dirigeert. Na een samenwerking van ruim zeven jaar gaat Lex op zoek naar andere uitdagingen en de Vereniging Bossche Opera naar een nieuwe dirigent.

Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD Den Bosch.

Kijk ook bij

Radioastronomiedag bij Sterrenwacht Halley op 3 maart

Op zondag 3 maart houdt Sterrenwacht Halley in Vinkel een Radioastronomiedag. Het programma begint om …