Vughtenaar Jan-Willem Verlijsdonk schrijft debuutroman

Jan-Willem Verlijsdonk uit Vught heeft een roman geschreven met de titel ‘Hoogvlieger’. Het verhaal gaat over een ambitieuze jonge arts die razendsnel carrière maakt, maar uitvalt door een angststoornis en zich begint te realiseren dat hij zijn leven fundamenteel moet veranderen. Het is een vlot geschreven roman waarin gezondheidszorg, liefde, politiek en filosofie worden verbonden in een hoopvol verhaal. Het Klaverblad sprak met de debuterende schrijver.

Hoe kwam je tot het idee om een boek te schrijven?
“Twee jaar geleden ben ik met mijn vrouw en dochtertje verhuisd naar Vught en had ik besloten om mijn baan als manager in de top van een ziekenhuis op te zeggen en een sabbatical te nemen. Die was echt nodig, want het ging niet goed met me. Twee weken later brak de coronapandemie uit. Ik zat thuis en kon geen bijdrage leveren. Door die ongewone omstandigheden had ik behoefte om mezelf te verklaren, verantwoorden en anders te richten ten aanzien van de toekomst. Schrijven gaf daarbij houvast.”

Het verhaal is dus autobiografisch?
“Bij het schrijven van dit verhaal heb ik gebruikgemaakt van ervaringen uit mijn eigen leven. Ik heb er echter bewust voor gekozen om een fictionele roman te schrijven. Dat gaf me meer vrijheid. Mensen die mij persoonlijk kennen, zullen bij het lezen desondanks veel momenten van herkenning hebben.”

Je zit voor D66 in de gemeenteraad. Is er een verband tussen je raadslidmaatschap en het boek?
“Indirect wel. In het boek komt de politiek als thema duidelijk terug, evenals de idealen die voor mij de basis vormen voor het invullen van het raadslidmaatschap. Ik zit in de gemeenteraad om de wereld een klein beetje beter te maken, vooral voor de toekomstige generatie van mijn kinderen. Daarom vind ik duurzaamheid en onderwijs zo belangrijk. De gezondheidszorg is een ander hoofdthema in het boek; daar zit mijn passie en het is momenteel natuurlijk een heel actueel onderwerp.”

Komt Vught in het boek voor?
“Jazeker. Het verhaal speelt zich af op veel verschillende plekken, zoals Amsterdam, Maastricht, IJsland en Tanzania. Maar het eindigt in Vught, in het bos bij Fort Isabella. Meer ga ik niet verklappen hoor!”

Het boek is te koop bij Bruna in Vught en Adr. Heinen in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is het natuurlijk ook online te bestellen via www.bravenewbooks.nl/janwillemverlijsdonk.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …