Vughtenaar bouwt treinstation na in Lego

Het karakteristieke treinstation van Vught werd in 1868 officieel geopend. Het is het laatst overgebleven stationsgebouw van dit type in Nederland. Maar het heeft nu alsnog een broertje gekregen: in Lego!

Het Lego-station is ontworpen door de in Vught woonachtige Christian van der Ven aan de hand van originele bouwtekeningen, foto’s en documentatie. Hij gebruikte er maar liefst 2.450 stenen voor. Van der Ven werkt in het dagelijks leven als archivaris bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in ’s-Hertogenbosch. Bouwen met Lego doet hij ter ontspanning: “Ik wilde dit station in Lego nabouwen, omdat dit de plek is waar de opa van mijn vriendin in 1943 aankwam, met als bestemming Kamp Vught. Hij hielp tientallen Franse krijgsgevangenen uit Duitsland ontsnappen, maar werd verraden. Regelmatig wandelen wij langs het station en voormalige kampterrein en realiseren ons hoeveel vrijheid wij aan zulke gewone mensen, die tussen hoop en vrees helden werden, te danken hebben.”

Het ontwerp
Het ontwerp is gemaakt in een computerprogramma, maar Van der Ven heeft zijn ontwerp ook in het echt gebouwd. “De stenen daarvoor kun je los kopen via diverse webshops en een soort Lego-marktplaats.” Het Lego-station lijkt als twee druppels water op het eigenlijke station, maar wijkt op sommige punten af. “Je werkt op schaal en bent ook een beetje beperkt door de mogelijkheden van Lego. Zo heb ik de muurdelen tussen alle ramen en deuren verhoudingsgewijs met de helft verkleind. Het bouwwerk zou anders nog veel groter zijn geworden en bovendien veel meer stenen hebben gekost. Maar al met al heb ik zo goed mogelijk de situatie proberen na te bouwen zoals deze was in 2003, vlak voordat het station zijn loketfunctie verloor. Belangrijkste vind ik, dat het Lego-model de architectuur van het eigenlijke gebouw recht doet. Vooral op de hoekrisalieten (uitspringende delen van de gevel), de bovenramen en het dak heb ik stevig zitten puzzelen.”

Zelf bouwen?
Wil je dit station zelf nabouwen? De instructies (niet de stenen!) zijn voor 3 euro te koop via de website Rebrickable  (zoek op ‘station Vught’). Je krijgt dan een bestand dat in 295 stappen uitlegt hoe je dit station kunt bouwen, inclusief een lijst van de benodigde stenen. Van der Ven wil er trouwens niets aan verdienen: “De opbrengst doneer ik aan Nationaal Monument Kamp Vught. Bovendien vind ik het heel bijzonder, dat op dit moment mensen in België, Duitsland, Engeland, zelfs in Amerika ons Vughtse station in hun eigen Lego-stad aan het opbouwen zijn.”

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …