Vught wil véél minder etensresten in grijze bak

De Vughtse raadsleden lieten zich donderdag 22 augustus door Sjaak Dreuning, afvalbeleidsmedewerker van de gemeente, bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in de afvalverwerking. Het is de bedoeling dat het restafval in Nederland in 2020 is teruggebracht tot 100 kg per inwoner en in 2025 tot 30 kg. In Vught wordt het doel voor 2020 nu al gehaald, maar om ook de doelstelling voor 2025 te kunnen halen, zullen er nog forse stappen gezet moeten worden. In Vught wordt nu 90,7 kg restafval per inwoner aan huis opgehaald, daarvan bestaat bijna de helft uit etensresten. Als al dat keukenafval in de groene bak gaat en niet in de grijze, dan zijn we al een heel eind.

Vught doet het niet gek bij het scheiden van afval. Van de 361 Nederlandse gemeenten die hun afvalcijfers aan het CBS doorgeven, staat de gemeente Vught met 90,7 kilogram op de 55e plaats, maar 17 gemeenten zitten in 2017 al onder 50 kilogram per inwoner. Er is dus nog een wereld te winnen! Het landelijk doel is om in 2020 onder de 100 kg per inwoner te komen. Omdat Vught daar nu al onder zit, heeft Vught de doelstelling om in 2020 op 75 kg restafval per inwoner uit te komen. Dat moet niet zo moeilijk zijn, maar om daarna de stap naar 30 kg in 2025 te maken, zal zeker niet meevallen. Daarvoor zal volgens Sjaak Dreuning op korte termijn een fikse klapper gemaakt moeten worden.

Voor gemeenten die nu nog ruim boven de 200 kg aan restafval per inwoner scoren, is het niet zo moeilijk om het restafval met 50 of 60% te verminderen, maar als je al op 90 kg zit, wordt dat een ander verhaal. Toch is in andere gemeenten al bewezen dat het kan. In Horst aan de Maas, een gemeente met ruim 42.000 inwoners verdeeld over 16 dorpen, staat de teller op slechts 22 kg. Wat opvalt, is dat in Horst het keukenafval twee keer per week aan huis wordt opgehaald. De bewoners kunnen hiervoor een kleine keukenemmer buiten zetten. Het goed scheiden van composteerbaar keukenafval zou in Vught enorm helpen om het aantal kilo’s restafval naar beneden te brengen, want de grijze bakken in Vught worden bijna voor de helft gevuld met keukenafval, zeg maar etensresten. Dus er moet iets worden verzonnen om die 43,7 kg keukenafval uit het restafval te krijgen. Dreuning stelde onder meer voor om te overwegen of de ‘groene bak’ in de toekomst gratis opgehaald kan worden. Dit zal waarschijnlijk ook een betere kwaliteit aan ‘groene grondstof’ opleveren. Ook kan er mogelijk meer keukenafval in de groene bak terecht komen als er kleine composteerbare zakjes beschikbaar komen. In ieder geval zal het helpen als de restafvalbak niet meer in de keuken komt te staan.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 28 augustus. Dat kan ook online; klik hier.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …