Vught Vocaal zingt over de nacht

Op woensdag 31 januari en zondag 4 februari geeft Vught Vocaal in de Lambertuskerk en -toren een concert met een thema dat past bij de tijd van het jaar: de nacht. Dirigente Cora van Rijn licht de keuze voor dit thema toe: “Nacht betekent voor mij de sterren, wat licht hier en daar, de immense hemel boven ons en als je dan op een plek bent waar helemaal geen lantaarns zijn, dan kan die hemel zo overweldigend zijn.” In het lied ‘Northern Lights’ van de eigentijdse componist Ola Gjeilo hoort Van Rijn die sfeer het meest terug. Gjeilo is dan ook een van de componisten van wie een aantal werken in het concert te horen zijn.

Bestuurslid Anja Goijaerts: ”We geven normaal elke twee jaar een kerstconcert, maar we wilden het dit jaar eens anders aanpakken en een nieuw repertoire opbouwen. Zo kwamen we op het idee voor een winterconcert met de nacht als thema.” Behalve liederen over duisternis zijn er stukken waarin de nacht symbool staat voor de dood, zoals het beroemde gedicht ‘Crossing the bar’ van Alfred Tennyson, op muziek gezet door Jurriaan Andriessen, dat begint met de woorden ‘Sunset and evening star, and one clear call for me’, waaraan de titel van het concert ontleend is. Maar af en toe is de nacht ook een romantisch decor voor verliefden, zoals in de ‘Nocturnes’ van Mozart.

Opgaan in de muziek
Opnieuw koos het koor voor de Vughtse Lambertuskerk en de toren om de muziek ten gehore te brengen. “Het is een heel mooie ruimte, waarin we zelf de opstelling kunnen bepalen en waar een heel goede vleugel staat”, zegt Cora van Rijn. “Dat is extra belangrijk, omdat we voor dit concert samenwerken met pianist Frank de Koning.” Daarnaast treedt fluitist Henny Gieles samen met het koor op. Het belooft een heel bijzondere ‘totaalbeleving’ te worden, waar de mogelijkheden van de ruimte en de creativiteit van de projectcommissie van Vught Vocaal samenkomen met de bijzondere muziek. “Het publiek wordt gefêteerd op een feestelijke, chique gebeurtenis waarin licht en donker een grote rol spelen”, belooft Anja Goijaerts. “We hebben in het koor veel creatieve geesten en als ik nu al om me heen kijk tijdens de repetitie, dan zie ik zoveel mensen helemaal opgaan in de muziek. Het is natuurlijk fijn als het publiek ervan kan genieten, maar het belangrijkste is voor ons toch dat wij het tijdens de repetities ook al naar onze zin hebben met elkaar. Tenslotte repeteren wij ruim veertig keer per jaar en hoort het publiek ons maar één of twee keer.”

Afwisselend
Dat deze formule werkt, blijkt wel uit het feit dat een aantal zangers die tijdens het vorige concert nog op projectbasis meededen, nu lid zijn geworden van Vught Vocaal. Het koor heeft 26 leden, verdeeld over vier stemgroepen. Soms wordt er ook drie- of vijfstemmig gezongen, of in kleinere groepjes. Daardoor is een concert van Vught Vocaal altijd heel afwisselend. Anja Goijaerts: “Alles wat je van tevoren bedacht hebt, komt dan pas bij elkaar: locatie, licht, zang. Tijdens repetities kun je dingen overdoen, maar tijdens het concert is het wat het is en dat geeft een bepaalde vibe; daarin moet het gebeuren en als dat lukt, dan is het een feestje!”

Het concert op woensdag 31 januari en op zondag 4 februari begint om 19.30 uur in de toren, en wordt vervolgd in de Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5 in Vught. De zaal gaat open om 19.15 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via secretaris@vughtvocaal.nl onder vermelding van uw naam, de gewenste datum en het gewenste aantal plaatsen.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …