Vught ondersteunt meer inwoners bij betalen energierekening

Om meer inwoners met een hoge energierekening te ondersteunen, heeft het college van burgemeester en wethouders de beleidsregels voor het toekennen van een energietoeslag aangepast. Hierdoor komen er meer huishoudens in aanmerking voor een bijdrage in de energiekosten. De maatregel is gebaseerd op de toeslag 2022. Inwoners kunnen tot 1 juli 2023 een aanvraag indienen. Vermoedelijk besluit het kabinet in de loop van de zomer tot een nieuwe energietoeslag, waarmee de gemeente vervolgens aan de slag kan.

Het gaat om inwoners die nog géén energietoeslag hebben ontvangen, omdat zij net buiten de 2022-regeling vielen. Uitsluitend huishoudens met een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm kwamen in aanmerking voor de toeslag 2022. Daar heeft het college van Vught nu verandering in gebracht. Inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt met een inkomen net boven de 120%-norm, komen nu tóch in aanmerking voor een energiekostenvergoeding. Het bedrag aan inkomen boven de norm wordt in deze gevallen verrekend met de eenmalige energietoeslag van 1.800 euro.

Een rekenvoorbeeld
Bedroeg het inkomen van een huishouden in 2022 per maand bijvoorbeeld 20 euro meer dan 120% van de bijstandsnorm, dan verrekent de gemeente dit voor het hele jaar met de energietoeslag. Dus: 20 x 12 maanden = 240 euro. Dit wordt in mindering gebracht op het bedrag van de toeslag (1.800 euro). De eenmalige energievergoeding wordt dan voor 2022: 1.800 – 240 = 1.560 euro.

Is het inkomen hoger dan 150 euro boven 120% van de bijstandsnorm, dan zou de verrekening op ‘0’ uitkomen: 12 maanden x 150 euro = 1.800 euro. In dat geval heeft het geen zin om een aanvraag in te dienen.

Aanvragen kan tot 1 juli 2023
Inwoners die nog géén energietoeslag hebben ontvangen en toch in aanmerking denken te komen voor een vergoeding van maximaal 1.800 euro, kunnen deze aanvragen tot en met vrijdag 30 juni 2023, dus vóór 1 juli aanstaande. Dat kan via de website van Wegwijsplus. De gemeente gaat alle eerdere aanvragen opnieuw bekijken. Inwoners die eerder een afwijzing hebben ontvangen en nu toch recht blijken te hebben op een vergoeding, krijgen automatisch bericht.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …