Met een Kunst en Design-route langs alle kunstwerken werd het project Mondriaan tot Vughts Design op zondag 26 november afgesloten. Tijdens de aansluitende slotbijeenkomst in de Lambertuskerk ontving wethouder Fons Potters een fotoboek met een jaaroverzicht van de projecten. De initiatiefnemers Johan Smeulders, Stijn Molenkamp en Ben van Os kunnen terugzien op een inspirerend jaar.
Door Maarten Kroese
Het organiserend trio is zeer verheugd met de stroom van creativiteit die in Vught is losgekomen. Stijn Molenkamp: “Een paar honderd deelnemers hebben zich met hart en ziel gestort op het maken van een beeldende vertaling van dit onderwerp, geïnspireerd door kunstbeweging De Stijl en Piet Mondriaan in het bijzonder. Het enthousiasme was hartverwarmend en de originaliteit van de projecten boven alle verwachtingen. Petje af voor wat er bijvoorbeeld op het Maurick College is gepresteerd. Kunst en design leeft meer dan we ons hadden kunnen bedenken.”
De totaal 23 deelprojecten zijn divers van karakter. Schilderijen, tekeningen, objecten, ruimtelijke vormgeving, meubels, design, papierkunst, buitenkunst en een quilt behoren tot de artistieke opbrengst. Dat laatste hangt nog in het Oude Raadhuis en wordt binnenkort geveild. De opbrengst gaat naar Stichting Mwasi Makasi, die buiten hun schuld uitgestoten Congolese vrouwen ondersteunt. Bieden kan via mwasimakasi.nl. Het ruimtelijk kunstwerk van Ingeborg ‘Helena’ van Stiphout bij de Milieustraat/Kringloopwinkel blijft daar voorlopig staan.
De gemeente Vught speelde bij het project een stimulerende rol met het toekennen van een projectsubsidie aan de initiatiefnemers van Mondriaan tot Vughts Design. Dit had een stroom van gerelateerde projecten tot gevolg, zoals excursies, lezingen en optredens. In zijn openingswoord dankt Johan Smeulders de organisaties en locaties die het project van Mondriaan tot Vughts Design hebben gefaciliteerd, waaronder het Lambertuspodium, Kunstlokaal 4M, Kringloopwinkel, Theater de Speeldoos, Oude Raadhuis en Huize Elisabeth.
Onder de vele bijdragen is er, onder andere, een collage van Marijke de Jong te zien; zij is communicatieadviseur bij gemeente Vught. In het deelproject van Saskia van Oversteeg heeft Marijke de plattegrond van Vught verwerkt in een kunstwerk dat op afstand grote overeenkomst vertoont met het beroemde schilderij Victory Boogiewoogie van Piet Mondriaan.
Na de officiële afsluiting, met de overhandiging van het fotoboek, is het woord aan Fons Potters. Hij vindt het prachtig hoe iedereen de samenwerking is aangegaan in het kader van dit Mondriaanjaar. Vught zal het cultuurnetwerk, in zijn gemeente, daarom van harte blijven ondersteunen. Met een knipoog verwijst hij vervolgens naar het Wapen van Vught, dat in 1817 is ontworpen. Honderd jaar voor De Stijl, maar wel al met de typisch Mondriaankleuren. “Wat had Vught met Mondriaan? Helemaal niets, maar vanaf nu is Vught een echt Mondriaan-dorp.” De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, altijd nuttig voor het vernieuwen of onderhouden van contacten.