Henk Smeets van de werkgroep Archeologie tijdens de opening van de expositie op 8 mei

Vught in de middeleeuwen zichtbaar door opgravingen

Van zilverschat tot een echt kanon!

De tentoonstelling ‘Het Middeleeuwse Vught’ is tot en met 3 juli dagelijks te zien tijdens de openingstijden van DePetrus. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage bij de entree van DePetrus wordt bijzonder op prijs gesteld. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Vughts Museum.

Diep verborgen in de grond lag eeuwenlang een zilverschat van 158 munten. Keurig in een buidel naast de botjes van een skelet. Wie dat skelet precies geweest is, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Maar wat we wel te weten komen door zo’n opgraving, is dat er honderden jaren geleden al handel was in Vught en dat ze met deze muntjes betaalden. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren opgravingen geweest in Vught bij bouwprojecten. De vondsten uit deze opgravingen leren ons veel. Bijvoorbeeld dat er al eeuwenlang mensen wonen in Vught, welke potten en pannen ze hadden, dat ze pijp rookten, dat ze ook al muntjes hadden en zich beschermden met kanonnen!

Speurtocht
Je kunt daar zelf allemaal achterkomen op de tentoonstelling in het Vughts Museum. Als je DePetrus binnenkomt, kun je vragen naar het ‘doe-boekje’ over de tentoonstelling van het Vughts Museum. Dit boekje is een soort speurtocht die je helpt om meer te weten te komen over de middeleeuwen van Vught. Je mag het boekje mee naar huis nemen, zodat je thuis zelf kunt oefenen in archeologie. Wie weet wat er in je eigen tuin in de grond verstopt zit!

Nationale Archeologiedagen
Het Vughts Museum zal met de tentoonstelling ‘Vught in de middeleeuwen’ ook deelnemen aan ‘De Nationale Archeologiedagen’. Dit zijn drie dagen waarop een groot publiek kan kennismaken met verschillende aspecten van archeologie in Nederland. De Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …