Wethouder Van de Ven “Veel plezier en lekker fietsen”

Vught heeft eigen BMX-baan op veld Ouwerkerk

De Vughtse jeugd kan sinds kort gebruikmaken van de eerste Vughtse BMX-baan. De Vughtse fietscrossbaan werd gerealiseerd nadat een vijftal fanatieke, jeugdige crossers een kleine vijfhonderd handtekeningen ophaalde en hun verzoek voorlegde aan de gemeente.

Door Ton Wagenaars

Met ware doodsverachting en heldenmoed wierp wethouder Toine van de Ven zich op donderdag 5 november van de eerste helling van de Vughtse BMX-baan aan het terrein bij Ouwerkerk. Zonder aangeraden helm, maar met uiterst nauwgezette balanceerkunst repte hij zich hierna over het honderdvijftig meter lange parcours met in zijn kielzog ten minste een dertigtal jeugdige durfals. Daaronder in de eerste linie het vijftal dat aan de basis stond van de totstandkoming van de baan: Mats, Diede, Epke, Joep en Berend. Zij waren ook betrokken bij het samenstellen van het parcours met vele bochten en spectaculaire heuvels. “Veel plezier en lekker fietsen”, was de boodschap van de wethouder na het doorknippen van het lint.

Crossbaan onderdeel meerdere beweegattracties
De gerealiseerde fietscrossbaan maakt deel uit van de ‘Beweegbeweging’ die MOVE samen met de gemeente aan het samenstellen is. Zo is het Bisschop Zwijsenplein ingericht als beweegplein, bevindt zich naast de atletiekbaan van Prins Hendrik een beweegbank en komt er op het Lidwinaveld nog een natuurspeelplein. Volgens Van de Ven zijn er ook nog plannen voor beweegroutes bij de Rode Rik en WZC Theresia. Eerdere plannen om tot een fietscrossbaan te komen, strandden bij gebrek aan geld. Het bleef bij het storten van een hoop zand, een baan werd niet aangelegd. MOVE en de gemeente maken zich verder sterk om nog meer plaatsen in te richten om tot verantwoord bewegen te komen, want dat is volgens Van de Ven: “Goed voor lichaam en geest en brengt bovendien mensen tot elkaar.” De BMX-baan op de oude ‘spelewei’ bij de Ouwerkerk kostte 25.000 euro. Extra gunstig voor de fietscrossers is dat bij MOVE vrijwilligster Mila Kool werkzaam is. “Een sportster die op internationaal niveau aan BMX doet en de jeugd dus heel wat kan bijbrengen”, vertelde buurtsportcoach Valentine Kortbeek.

Uitdagend
Het nu nog onbekladde informatiebord juist buiten de route geeft de passanten en deelnemers uitleg over de regels en het ontstaan van de attractie. Zo heet het parcours ‘uitdagend door spectaculaire kombochten en heuvels (rollers)’. Het gebruik is op eigen risico en uitsluitend het gebruik van fietsen is toegestaan. Een helm dragen wordt aanbevolen en evenals het aanhouden van de aangegeven rijrichting. De baan is niet alléén toegankelijk voor jeugd, maar voor alle sportievelingen van 1 tot 100 jaar.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …