Vught Digitaal in DePetrus

Op zaterdag 12 mei wordt in DePetrus Vught Digitaal gehouden, een evenement georganiseerd door DePetrus, de bibliotheek Vught en CodeKids.nl. Vughtenaren laten hier hun digitale activiteiten zien en bezoekers – jong en oud – krijgen volop de gelegenheid om te leren programmeren, robots te besturen, digitale apparaten te demonteren en mee te doen aan andere digitale activiteiten. Deze dag is ook de wereldwijde Scratch Day. Scratch is een computertaal waarmee kinderen en volwassenen eenvoudig leren programmeren. DePetrus is een van de twee locaties in Nederland waar Scratch Day wordt gevierd.

Vughtenaren en Vughtse bedrijven demonstreren allerlei vormen van robotica en digitale technieken. Michel van den Elzen laat mBot-robotkarretjes zien en hoe leerlingen in Esch een model van een parkeergarage hebben geprogrammeerd. Naast de mBots kunnen de bezoekers ook zelf robotarmen besturen. ‘IkBenMediawijzer’ heeft robots die door jonge kinderen kunnen worden geprogrammeerd. De tekenaars van Vught3d.nl laten zien hoe ze in het 3D-tekenprogramma SketchUp Vughtse gebouwen en straten tekenen. Vrijwilligers van het RepairCafé verzorgen het Demontage Café, waar bezoekers kunnen ontdekken hoe digitale apparaten er van binnen uitzien.

Leren programmeren
Er zijn meer dan 20 computers waarop bezoekers kunnen leren programmeren in Scratch of de micro:bit minicomputer. Paul van Deelen van de CoderDojo van de bibliotheek laat bezoekers kennismaken met de minicomputer Arduino en laat zien hoe je hier lampjes en andere dingen mee kunt besturen. Medewerkers van de bibliotheek demonstreren Virtual Reality en geven informatie over de online diensten van de bibliotheek, zoals e-books, online cursussen, Muziekweb en Luisterbieb.

Gratis toegang
Vught Digitaal is gratis toegankelijk en vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in DePetrus. Bezoekers kunnen via het wifi-netwerk van DePetrus ook op een eigen laptop leren programmeren. Meer informatie via vughtdigitaal.nl. Mensen die (een dagdeel) willen helpen of iets digitaals willen presenteren, kunnen contact opnemen met Chris Dorna via chris@codekids.nl.

Kijk ook bij

Inschrijving Zomerschool Vught start vandaag

Over enkele weken breekt weer een mooie periode aan: Liefst 7 weken lang kunnen 55-plussers …