Yvette van Boven (Foto: Oof Verschuren)

Vrijheidssoep vanuit een rondreizende bakfiets

Op Bevrijdingsdag eten tienduizenden mensen vrijheidssoep. Thuis, op school, in het ziekenhuis of op het werk. Maar de meest bijzondere vrijheidssoep komt van de soepfiets. Deze omgebouwde bakfiets rijdt op 5 mei van ’s-Hertogenbosch naar Eindhoven en maakt onderweg een aantal stops om kopjes soep en een goed gesprek uit te delen.

De vrijheidssoep is onderdeel van de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd. Kern van de maaltijd is de soep, dit jaar ontwikkeld door kok Yvette van Boven. De vrijheidsmaaltijd is nooit een maaltijd alleen, maar komt altijd met een goed gesprek. In Brabant is dat via gesprekskaartjes (‘wie wens je meer vrijheid toe en waarom?’) en een podcast over vrijheid door de makers van Mensen zeggen Dingen.

De organisatoren van de vrijheidsmaaltijden uit ’s-Hertogenbosch en Eindhoven besloten direct om niet alleen in hun eigen stad activiteiten te organiseren, maar ook de twee steden te verbinden. Hiervoor bedachten ze de soepfiets. De omgebouwde bakfiets is volledig uitgerust om warme kopjes soep te kunnen uitdelen aan omstanders. Volledig in stijl en met een pan en blikken vrijheidssoep legt de fiets de route tussen de twee steden af. Het startpunt is op de Pettelaarse Schans in ’s-Hertogenbosch waar de Bossche burgemeester Mikkers en Splinter Chabot samen het vrijheidsvuur ontsteken. Na dit plechtige moment ontvangen ze een heerlijke kop soep. Een mooi startpunt van de route die zich vervolgt via Vught, Boxtel en Best naar eindbestemming Eindhoven.
In Vught wordt soep uitgedeeld bij een begeleid wonen woongroep. In Boxtel ontvangen vrijwilligers en deelnemers van de rondleiding van de Herenboeren Boerderij een kop soep. In Best is de soep voor iedereen te krijgen op het Dorpsplein, waar op hetzelfde moment het reizende vrijheidsdraaiorgel staat. In Eindhoven volgt een tour door de wijken die tot na zonsondergang doorgaat.

Woon je langs de route en zie je Franke voorbij fietsen op Bevrijdingsdag? Zwaai vooral even en juich haar toe!

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …