Voorkom Financieel misbruik!

Wilt u weten hoe u financieel misbruik kunt voorkomen? Kom dan naar de informatie- en voorlichtingsmiddag. Politie Vught vertelt hoe u voorkomt dat u slachtoffer wordt van babbeltrucs, de notaris wijst op het belang om tijdig na te denken over financiële zaken, Rabobank geeft u volop tips, Bibliotheek Vught helpt om digitaal onafhankelijk te worden, ABZ helpt bij het financieel redzaam maken en bij Veilig Thuis kunt u terecht bij vermoedens van financieel misbruik. U bent welkom op vrijdag 6 oktober a.s. om 14.00 uur in gebouw ABZ, Sint Elisabethstraat 1b in Vught.

Op tijd nadenken
Jeanne Heessels, voorzitter van Ouderen Samen, roept Vughtse senioren op “om op tijd na te denken over hoe je grip op geldzaken houdt, ook als je niet meer alles zelf kunt regelen. Wie gaat de financiën beheren als je kwetsbaar of ziek wordt? En hoe worden de boodschappen betaald als naasten of familieleden dit voor de oudere doen?” Het vastleggen van de wensen op papier is belangrijk. Dat kan via de notaris. In een levenstestament leg je vast wie je financiën mag beheren als je zelf te ziek of te kwetsbaar bent om dat te doen. Ook banken zien het probleem van financieel misbruik. Denk aan diefstal van geld, bijvoorbeeld met een bankpas. Praktische maatregelen zijn te treffen met de bank. Bijvoorbeeld afspraken maken over een boodschappenrekening, machtigingen of opnamelimieten. Rabo geeft u volop tips, ook bij fysieke beperkingen.

Blijf onafhankelijk
De overheid werkt steeds meer via internet. Best lastig als je hier niet zo handig mee bent. De slag naar het digitale tijdperk is door veel ouderen nog niet gemaakt. De bibliotheek vertelt meer over de cursus Digisterker. “Leer gebruik te maken van digitale diensten van bijvoorbeeld DigiD, Belastingdienst en gemeente, blijf onafhankelijk” is het advies van Loes Jansen van de bibliotheek Vught.

Babbeltrucs voorkomen?
Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor, ook in Vught. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. De dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie geeft u tips over hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer van babbeltrucs wordt.

Vermoedens van financieel misbruik?
Financieel misbruik begint meestal klein. Maar kan al snel ernstige vormen aannemen. Misschien vangt u signalen op. Reageer op een signaal, ook als u het niet zeker weet. Veilig Thuis vertelt u er meer over.

De informatiebijeenkomst wordt georganiseerd door Platform Samen Sterk in de Wijk.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …