De start van de 500/5000 zwemloop in 2018 (Foto: Jos Dinkelberg)

Voorbereiding op IJzeren Man Zwemloop op 1 september

Vorig jaar was de eerste Vughtse Zwemloop in de IJzeren Man een groot succes. Een kleine 200 deelnemers liepen op 9 september het water in om voor de eeuwige roem na een combinatie van rennen en zwemmen als eerste over de streep te komen. De winnaars op de 10 km bij de heren waren Bart Pinkse/Jurriaan Schuring (ex aequo) en bij de dames was Marit Roovers de sterkste. Bij de 5 km waren de eerste plaatsen weggelegd voor Mitch Kolkman en Maaike Vooren.

Dit jaar worden alle deelnemers in staat gesteld om hun klasse opnieuw te bewijzen. Op 1 september zal het water van de IJzeren Man Vught opnieuw golven, tijdens de tweede IJzeren Man Zwemloop. De samenwerking tussen Prins Hendrik en De Dommelbaarzen krijgt dit jaar een vervolg bij dit sportieve evenement voor alle Vughtenaren van jong tot oud.

Zwemmen en lopen
Voor wie het vorig jaar gemist heeft: bij een zwemloop, de naam zegt het al, wordt er eerst een stuk gezwommen en daarna hardgelopen. “Na het succes van 2019 lag het voor de hand om dit jaar een nieuwe editie te organiseren. Het zag er bovendien prachtig uit, al die gekleurde badmutsjes bij de start”, zegt Hennij Oldenhave, voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie van Prins Hendrik. “De leerpuntjes van vorig jaar zorgen ervoor dat het deze keer weer net wat beter en groter kan dan afgelopen jaar”, vult Jelle Beerens aan. Hij is de voorzitter van de IJzeren Man Zwemrace-organisatie, een onderdeel van de Dommelbaarzen dat dit jaar voor de achtste keer in de naoorlogse geschiedenis een openwaterwedstrijd in de IJzeren Man organiseert. Jelle: “We maken ook dit jaar gebruik van de gelukkige omstandigheid dat we voor onze openwaterwedstrijd de noodzakelijke randvoorwaarden toch al in en rondom het water opbouwen. Vanuit onze ervaring hebben we gezien dat we met een net wat andere indeling van het terrein nog meer mensen de gelegenheid kunnen bieden om deel te nemen en te genieten van de unieke locatie die de IJzeren Man is.” De inschrijving is geopend via www.inschrijven.nl

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de zwemloop te beginnen, kunnen belangstellenden in de zomermaanden trainen in de IJzeren Man. De faciliteiten daarvoor worden door De Dommelbaarzen beschikbaar gesteld. Vanaf 16 mei wordt er voor sporters die de borstcrawl beheersen en 250 meter aan een stuk kunnen crawlen drie keer binnen en drie keer buiten getraind. Binnen wordt aan de techniek geschaafd en buiten wordt die techniek in de praktijk gebracht. Je kunt je nu voor die trainingen inschrijven via Start-to-Swim@dommelbaarzen.com. Ook hier geldt: wees er snel bij. Hoewel er buiten plaats genoeg is, is het aantal plaatsen binnen beperkt door de afmetingen van het zwembad. Meer informatie vind je op www.facebook.nl/zwemrace.

Kijk ook bij

Radioastronomiedag bij Sterrenwacht Halley op 3 maart

Op zondag 3 maart houdt Sterrenwacht Halley in Vinkel een Radioastronomiedag. Het programma begint om …